Ga naar de inhoud
Niet voor milieu

'Run op hybride warmtepomp door hoge gasprijzen'

Een gasmeter in de meterkast. Beeld © ANP

Hybride warmtepompen zijn steeds meer in trek in Nederland. Veel mensen zien het als een oplossing om de hoge gasprijzen te vermijden. De vraag naar de alternatieve energiebron zou momenteel vijf keer zo groot zijn als in dezelfde periode vorig jaar.

Dat zegt Remeha, producent van cv-ketels en warmtepompen, tegen het AD. Volgens het bedrijf maken mensen voornamelijk uit financiële overwegingen de keuze om over te stappen, en niet zozeer vanwege de voordelen voor het milieu. 

Gasverbruik 

Een hybride waterpomp is een combinatie van een cv-ketel en waterpomp. De cv-ketel brandt alleen nog op heel koude dagen en voor warm water. Met een hybride waterpomp daalt het gasverbruik van een huishouden ongeveer met de helft.

Oven
Lees ook:
Oven uit, kassen leeg: hoge gasprijs brengt ondernemers in problemen

Na aftrek van subsidie, die dit jaar is verhoogd, is het apparaat voor minimaal 3000 euro te krijgen. Het probleem met een waterpomp is wel dat het aanleggen ervan behoorlijk duur is. Het duurt dus een tijd voordat je de investering eruit hebt. 

'Enorme stijging'

Ook volgens verwarmingsproducent Intergas is er 'een enorme stijging' van de vraag naar hybride warmtepompen. Het bedrijf onderstreept dat dat een gevolg is van de hoge gasprijs. 

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 40 procent van de Nederlanders overweegt om een hybride waterpomp aan te schaffen. Eerder was dat nog maar 33 procent. Het ding is daarmee de populairste maatregel tijdens de energiecrisis, daarna volgen zonnepanelen. 

Je
Lees ook:
Je huis verwarmen met speciale pasta: helpt dat ons van het gas af?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore