Uit protest

Versoepeling of niet, deze restaurants gaan dit weekend open

13 januari 2022 21:25 Aangepast: 14 januari 2022 07:47
Voorlopig moet de horeca dicht blijven. Maar voor één dag gaan sommige restaurants toch open. Beeld © ANP

Het lijkt er niet in te zitten dat de horeca vandaag, tijdens de coronapersconferentie, goed nieuws te horen krijgt. Door heel het land komen horecagelegenheden in verzet: ze gaan dit weekend tóch open. Zelfs de gemeente knijpt op sommige plekken een oogje dicht.

Thijmen van Gorkum snapt er niks van: winkelen op afspraak mag vanaf morgen weer, maar zijn horecagelegenheden in Bergen op Zoom moeten nog altijd dicht blijven.

"Winkelen op afspraak kan bij ons ook, dat is namelijk gewoon reserveren", zegt Van Gorkum. "Dat is toch hetzelfde? Je zit bij ons keurig op je plek en we hebben de afgelopen periode enorm geïnvesteerd, bijvoorbeeld in ventilatie. Veiliger dan dit kan niet. Ik kan niet begrijpen waarom we dan toch dicht moeten blijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet komt met versoepelingen voor onderwijs, winkels, kappers en sport

De restaurantuitbater gunt het de winkeliers van harte, maar baalt dat de horeca wederom niet mee mag doen aan de versoepelingen. "Wie weet komt er toch goed nieuws uit de persconferentie, maar het lijkt er niet op. We moesten als eerste dicht en mogen als laatste weer open."

En dus is Van Gorkum van plan om de deuren van zijn restaurant La Grotta tóch open te doen, wat de regels ook zijn. Toen hij zijn plan bekendmaakte, stroomden de reserveringen binnen. "We zitten helemaal vol. En als het restaurant tien keer zo groot was, zou dat ook lukken."

Zo ziet het restaurant van Thijmen van Gorkum er nu uit: leeg. Zo ziet het restaurant van Thijmen van Gorkum er nu uit: leeg.

Van Gorkum hoopt dat meer ondernemers aan zullen sluiten bij zijn protestactie, maar is ook bang voor de consequenties: "De gemeente zegt wel te zullen gaan handhaven, dus iedereen is in dubio. Wat voor boete je precies kunt krijgen is niet duidelijk, maar het zal duizenden euro's zijn. Dat is best een hoge prijs om een statement te maken."

Gedoogd door gemeente

Toch is La Grotta niet het enige restaurant waar je dit weekend een hapje kunt eten. In verschillende steden zijn winkels én horeca van plan om massaal open te gaan.

"We willen laten zien dat het veilig kan", zegt Remy Koppel van Café Camelot in Zutphen. "We hebben altijd alles gedaan, naar de regeltjes geluisterd en naar de pijpen van Den Haag gedanst. Nu is de koek op."

De Zutphense ondernemers hoeven, in tegenstelling tot Van Gorkum, niet bang te zijn voor een boete. De gemeente heeft besloten de actie te gedogen.

Ook in Valkenburg aan de Geul, waar winkels en restaurants morgen al open willen, zal de gemeente geen boetes uitdelen. Volgens burgemeester Daan Prevoo maken de ondernemers gebruik van hun recht om te demonstreren. Dat zie je in deze video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore