Ga naar de inhoud
'Lockdown niet meer te verkopen'

Oók in ziekenhuizen zeggen ze: ga maar versoepelen

Een ic in Nederland, foto ter illustratie Beeld © ANP

Het kabinet is gedeeltelijk overstag: er worden morgen enkele versoepelingen bekendgemaakt. Opvallend is dat dit besluit dit keer op steun kan rekenen vanuit de ziekenhuizen. Ondertussen verbazen medisch experts in Engeland en België zich over de Nederlandse voorzichtigheid.

De druk op de ziekenhuizen is de laatste tijd minder geworden, de cijfers over de omikronvariant zijn gunstig en áls er mensen met omikron werden opgenomen, is dat bijna altijd waarschijnlijk een 'nevendiagnose'. Dat zegt Peter de Jager, hoofd intensive care van het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. 

Vrijwel niet op de ic

Een nevendiagnose betekent zoveel als: je wordt in het ziekenhuis opgenomen met een aandoening, en je wordt in het ziekenhuis bij opname positief getest op corona. Echt door corona in het ziekenhuis terechtkomen, gebeurt een stuk minder. "Uit een recente studie uit Californië blijkt dat je met omikron vrijwel niet op de ic terechtkomt, en ook het aantal mensen dat zuurstofbehoeftig wordt, is heel beperkt."

Volgens De Jager lijkt het er sterk op - hij houdt een slag om de arm - dat het ernstige ziektebeeld van corona naar de achtergrond verdwijnt. En dus ziet hij de versoepelingen wel zitten.

Quarantaineregels

Er is wel een keerzijde. Omikron is misschien minder ziekmakend, het is ook een stuk besmettelijker. En als we bij een positieve test meerdere dagen in quarantaine moeten, dan heeft dat z'n weerslag in de ziekenhuizen. "De grootste bron van zorg is de uitval van medewerkers", zegt De Jager.

Deze versoepelingen komen er:

  • Winkels op afspraak
  • Niet-medische contactberoepen zoals kappers en nagelstudio's
  • Mbo's en hoger onderwijs
  • Buitensporten tot 20.00
  • Binnensporten onder voorwaarden weer open

Het verbod op groepsvorming buiten verdwijnt ook, zo is de bedoeling. 

Het openen van de horeca en de cultuursector ligt vooralsnog niet in de planning. 

Zo kijkt longarts Leon van den Toorn er ook naar. Hij is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en heeft een beeld hoe het eraan toegaat op de verpleegafdelingen in de ziekenhuizen. Ook daar hetzelfde beeld: het gaat beter, een stuk beter. En ook daar staan ze positief tegenover versoepelingen. "Omikron neemt snel de overhand en het aantal besmettingen is hoog, maar dat zien we nog steeds niet terug in de ziekenhuizen."

'Lockdown niet meer te verkopen'

Van den Toorn is er altijd voorzichtig mee om daar blij mee te zijn, want er kan vertraging in de cijfers zitten. "Het blijft ook moeilijk om gegevens uit verschillende landen met elkaar te vergelijken, onder andere door een verschil in boostergraad, maatregelen en aandeel van omikron in de samenleving, maar er zijn nu steeds meer geluiden dat het nieuwe virus echt veel minder ziekmakend is", zegt Van den Toorn.

Die geluiden komen uit de landen om ons heen. In Denemarken en het Verenigd Koninkrijk geen zorgen maar optimisme. 

'Gaat steeds meer op een gewone griep lijken'

We bellen met hoogleraar Geneeskunde Marcel Levi: "Ik had zojuist nog contact met collega's in Engeland die de allerlaatste cijfers hebben", zegt hij. "Ze zien de ziekenhuisopnames de afgelopen dagen heel snel dalen. Ik deel daardoor het gevoel dat het steeds meer op een gewone griep gaat lijken. Sommige mensen krijgen er veel last van maar de toestanden op ic's van in het begin zien we niet meer."

Hetzelfde horen we van professor Jeroen van der Hilst, internist-infectioloog in het Jessa Ziekenhuis in het Belgische Hasselt. Hij verbaast zich over de Nederlandse voorzichtigheid. Volgens hem is er data genoeg en laten landen als Zuid-Afrika, Denemarken en Engeland zien dat omikron geen crisissituaties oplevert. "Als je nu nog vasthoudt aan een lockdown bedrijf je geen wetenschap meer."

Longarts Van den Toorn blijft voorzichtig. Hij verwacht eind januari definitief te kunnen zeggen of we met omikron een flinke duw in de goede richting hebben gekregen, maar ziet ook dat versoepelingen nu de juiste stap zijn. "De lockdown is met de huidige getallen niet goed meer te verkopen."

Onderzoek RIVM

Maar, die quarantaines dan? Ook Van den Toorn zegt dat de zorg daar nog weleens last van kan krijgen. "Dat is een punt van zorg. Ongeveer een kwart van de zorgmedewerkers heeft helemaal geen klachten na een positieve test. Je zou kunnen kijken hoe verantwoord het is om de quarantaineregels te versoepelen voor deze groep. Daar gaat het RIVM ook naar kijken."

Buurlanden
Lees ook:
Buurlanden versoepelen regels quarantaine, Nederland houdt voet bij stuk

Is dan iedereen blij met de naderende versoepelingen? Dat niet. Hans Buijing, bestuurder van brancheorganisatie Zorg Thuis zegt dat het 'verstandiger zou zijn om toch nog even vol te houden en niet te versoepelen'. Zijn organisatie verzorgt de thuiszorg voor ouderen en de besmettingen hakken er daar flink in. "Mensen worden toch nog wel stevig ziek", zegt hij

Maar ook daar is het vooral het aantal ziekmeldingen dat pittig is. "We hebben nu oplopende aantallen besmettingen en als gevolg daarvan zien we uitval van mensen die zelf ziek zijn en mensen die niet kunnen werken omdat ze in quarantaine zitten omdat bijvoorbeeld een huisgenoot besmet is."