Ga naar de inhoud
Protest

Op veel plekken gaan de winkels hoe dan ook zaterdag open

Een winkelstraat in Valkenburg. Beeld © ANP

Morgen beslist het kabinet of de huidige lockdown nog langer verlengd zal worden. Desalniettemin hebben veel ondernemers besloten om hoe dan ook de deuren zaterdag open te doen. Onder andere in steden in Limburg, Gelderland en Overijssel kunnen ondernemers rekenen op steun van hun burgemeester.

In het Limburgse Valkenburg is het plan zelfs om morgen al open te gaan, vertelt een woordvoerder van de burgemeester. "Ondernemers hebben een melding gedaan van demonstratieve openstelling. De burgemeester ziet het dus als een demonstratie en zal niet handhaven tussen 10.00 uur en 14.00 uur."

Als de winkeliers zaterdag weer opengaan, weet de burgemeester nog niet of hij zal handhaven. "We hebben afspraken met de ondernemers en hen toegezegd dat het alleen op vrijdag gebeurt."

Meerdere
Lees ook:
Meerdere winkels open uit protest tegen coronamaatregelen

Ook in de Gelderse gemeente Montferland gaan de winkels bij wijze van protest open, het wordt gedoogd door de burgemeester. Op zaterdag mogen de winkels tot 17.00 uur open, de reguliere openingstijden.

"Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven te hopen dat er morgen een ander verhaal komt vanuit het kabinet", zegt een woordvoerder.

Grensstreek

Montferland ligt op slechts drie kilometer van de Duitse grens, wat zorgt voor veel frustratie bij ondernemers. Zij moeten hun winkel sluiten terwijl de winkels een paar kilometer verderop open mogen.

In zo'n zelfde situatie zitten veel ondernemers in Zeeland. Winkels en horeca in België is wel open, wat ervoor zorgt dat veel Nederlanders daar naartoe gaan. Zeeuwse bedrijven en overheden doen daarom een noodoproep aan het kabinet om de coronaregels aan te passen, schrijft Omroep Zeeland.

Ze hebben zich verzameld onder de naam Economic Board Zeeland en vragen om een regionale aanpak, om ondernemers in de grensstreek beter te steunen.

Zij
Lees ook:
Zij strijden voor hun sportschool, want sporters rijden de grens over

Een zelfde soort oproep deed de provincie Overijssel eerder vandaag. De provincie stuurde eerder vandaag een brief aan het kabinet waarin wordt gepleit voor een beleid dat is gericht op openstelling van de maatschappij. "De balans is naar de verkeerde kant aan het doorslaan en dat heeft schrijnende gevolgen", zegt een woordvoerder.

'Signaal afgeven'

"Het bestuur van Overijssel is ervan overtuigd dat het anders kan dan wat er nu gebeurt. We roepen niet op tot ongehoorzaamheid, maar willen een signaal afgeven dat er een groep onder water staat."

Ook ondernemers in Borne en Raalte hebben al laten weten de deuren open te willen doen. In Raalte roept de ondernemersvereniging op om zaterdag de deuren te openen. "Wij zijn van mening dat het kan in onze branches om veilig en zonder grote risico's van besmettingen te winkelen, want dat vinden wij als ondernemers heel belangrijk", staat te lezen op de website van de vereniging.

Helft
Lees ook:
Helft volwassenen heeft boosterprik gehad

Vandaag werd er in het Catshuis door de nieuwe kabinetsleden opnieuw vergaderd over de coronamaatregelen. "Reken maar dat het gebrek aan draagvlak vandaag in het Catshuis in de discussie een grote rol speelt", zei politiek verslaggever Fons Lambie voorafgaand aan het overleg.

"Ze zullen iets moeten, om tegemoet te komen aan de massale roep vanuit ondernemers, gemeenten, eigenlijk vanuit de hele samenleving."

Bekijk ook: Kapster Petra besloot eerder al om ondanks de lockdown door te gaan met knippen

02:20
De kapsalon van Petra Scholten is door de lockdown al weken dicht. Ze kan financieel amper rondkomen en besloot daarom stiekem mensen thuis te blijven knippen. Inmiddels wil ze niet meer geheimzinnig doen en deelt ze haar verhaal.