Ga naar de inhoud
Concurrentie uit buitenland

Zij strijden voor hun sportschool, want sporters rijden de grens over

Sportschoolhouder Nathalie Brouwer (r) Beeld © Nathalie Brouwer

1 december ging ze open, om op 19 december weer dicht te moeten. Nathalie Broeders zegt 'wel een beetje buikpijn te hebben', als ze denkt aan de persconferentie van morgen. Ze móet open, de toekomst van de zaak staat anders op losse schroeven.

Nog een paar maanden kan ze op deze manier haar sportschool 'Rebuild your lifestyle' in leven houden. Nathalie zegt het met optimisme in haar stem, maar de nood is hoog. Broeders krijgt ook geen coronasteun, ze voldoet niet aan de voorwaarden. "Drie maanden lukt het denk ik nog. Ik heb tientallen jaren de droom gehad om een eigen sportschool te hebben. Het wordt nu al een zware dobber." 

Kwartiertje rijden

Logisch natuurlijk dat een sportschoolhouder open wil, met de deuren dicht verdient ze niet veel, al valt het met de mensen die hun abonnementen opzeggen nog mee. Maar er speelt nog iets anders: de Belgische grens is in de buurt. "Ik hoor veel mensen die over de grens gaan sporten. Daar zijn de sportscholen wel open."

Sportschool
Lees ook:
Sportschool in ziekenhuis is open: 'Maar waarom dan niet voor iedereen?'

Duurt de sluiting langer, dan zullen steeds meer mensen de weg over de grens vinden, is de angst. Met een ruim kwartier ben je vanaf de sportschool van Broeders in België. En dat hebben veel mensen er wel voor over.

'Honderden gaan naar Duitsland'

Ron Haans kan dat beamen. Hij heeft niet één, maar vijftien sportscholen. Veertien daarvan in het noorden van ons land, vooral in Groningen. Eén zaak van Haan zit in Duitsland, een kilometer of 5 van de grens, in Weener. Zijn enige zaak die open is.

Leden van Haans mogen gebruiken maken van alle vestigingen. Dat doen ze ook, massaal zelfs: "Er zijn honderden Nederlanders die nu naar Duitsland gaan. Ik vind dat oké, zo lang ze zich aan de daar geldende regels houden."

En die zijn strenger in Duitsland, en buiten dat worden ze beter nageleefd, ziet Haans. "Écht afstand houden, de apparaten en materialen goed schoonmaken en een specifiek soort mondkapje dragen."

Opzeggingen na QR-code

In de zaak zelf mag Haans 70 procent van de maximale bezetting gebruiken. Met de vraag uit Nederland erbij lukt dat net. "We zijn 24 uur per dag open, met de spreiding die dat oplevert gaat het goed."

Sportscholen
Lees ook:
Sportscholen dicht in belangrijkste maand van het jaar: 'Geen nieuwe leden'

Klinkt leuk, toch nog een optie, maar ook Haans hoopt vurig dat het snel niet meer nodig is. "Dit moet niet veel langer duren. Mijn werknemers kunnen hun werk niet doen en je hebt te maken met klanten die opzeggen. Na de invoering van de QR-code was dat bijvoorbeeld 10 procent."

Tijdsblokken, aanpassingen

En er schuurt nog iets bij de leden. De Nederlandse zaken zijn namelijk niet helemaal dicht. Revalidaties gaan door bij fysio's, en de profsporters mogen trainen in de faciliteiten van Haans. De Groningse basketballers van Donar blijven bijvoorbeeld fit in de filialen van Haans. "De ene groep mag wel, de andere niet. Dat steekt."

Nog éven, hopen Haans en Broeders allebei. Maandag open? Het zou mooi zijn, en het kán, verzekert Broeders. "Met tijdsblokken, met aanpassingen, er zijn zó veel mogelijkheden."

Bekijk ook: zo reageerden sportscholen een maand geleden op de sluiting:

02:08
"Ik ben hier juist om gezond te blijven, mentaal en fysiek", zei een bezoeker.

Vandaag zit het kabinet bij elkaar om besluiten te nemen. Morgen volgt er een persconferentie waarin die besluiten bekend worden gemaakt. Dan weten Haans en Broeders waar ze aan toe zijn.