Uitvinding forensisch instituut

'Crimineel straks eerder in beeld door snel DNA-onderzoek'

13 januari 2022 05:36 Aangepast: 13 januari 2022 07:42
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Door een nieuwe uitvinding van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is de kans straks groter dat criminelen sneller gepakt worden. Door automatisering van een deel van het dna-onderzoek, kunnen verdachten binnen een paar dagen in beeld zijn.

Het NFI heeft een wereldprimeur te pakken, schrijft het AD. Wanneer een crimineel dna achterlaat, bijvoorbeeld een druppeltje bloed bij het intikken van een ruitje, wordt dat vergeleken met DNA-materiaal in een databank. Dat proces duurde tot nu toe weken, maar kan met het nieuwe systeem binnen drie dagen zijn afgerond. 

Automatisering

Bij het NFI, dat 50.000 zaken per jaar behandelt, wordt DNA-onderzoek al sinds 2014 geautomatiseerd, maar het analyseren van de resultaten wordt nog door menselijke deskundigen gedaan. Die laatste stap is nu ook geautomatiseerd. Het NFI in Den Haag is het eerste forensisch instituut dat gebruikmaakt van software die dat mogelijk maakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie zoekt in water naar bewijsmateriaal over omgebrachte Esmee (14)

Voor politie en justitie versnelt het de jacht op criminelen, zegt Sander Kneppers, programmamanager innovatie en technologie bij het NFI. "Omdat je sneller een resultaat van een dna-onderzoek hebt, kun je sneller anticiperen in een lopend onderzoek. Zo kan de politie in een vroeger stadium bij voorbeeld camerabeelden veiligstellen. Je vergaart sneller aanvullend bewijs. Daarmee kan je in de opsporing voorkomen dat de politie te veel onderzoek doet dat tijdrovend is en veel mankracht kost."

De politie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam kunnen een half jaar op proef gebruik maken van de 'snelle identificatielijn'. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore