Ga naar de inhoud
Werkte buiten instelling

Politie België schiet uit Nederland ontsnapte gevangene dood na gijzelen medewerkers justitie

De jeugdgevangenis in Breda waaruit de doodgeschoten jongere ontsnapte. Beeld © ANP

Een jongere die vastzat in de Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda is vanmiddag in België doodgeschoten. Dat gebeurde nadat hij twee medewerkers van justitie had gegijzeld.

De jonge gedetineerde was aan het werk buiten de instelling. Daarbij gijzelde hij twee mensen van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). 

Vuurwapen

De ontsnapte gevangene had een vuurwapen. Hij dwong de twee personeelsleden van de DJI in een auto te stappen en reed daarmee naar België.

Over de grens konden de twee gijzelaars uitstappen, zegt een woordvoerder van DJI tegen RTL Nieuws. "Ze zijn gelukkig ongedeerd." Er wordt verder onderzoek gedaan naar wat er precies is gebeurd en hoe de personeelsleden hebben kunnen uitstappen.

Tot stoppen gedwongen

De wagen werd even na 16.00 uur bij Sint-Lenaarts, een kwartiertje van de Brabantse grens, door de Belgische politie tot stoppen gedwongen, meldt het Antwerpse parket. 

Volgens een woordvoerder van het parket van Antwerpen was de Belgische politie door de Nederlandse autoriteiten ingeseind. In het dorp, een deelgemeente van de plaats Brecht, werd een wegversperring opgezet.

'Veel schoten gevallen'

Getuigenverklaringen over een heftige achtervolging tot de wegversperring en de schietpartij, waarbij veel schoten zouden zijn gevallen, kon het parket niet bevestigen.

Details over de identiteit van de overledene of de schietpartij zelf kon het parket niet geven. Ook de DJI laat niets los over de leeftijd van de gevangene. In een jeugdinstelling verblijven jongeren tussen de 14 en 23 jaar. Ze zitten er een straf uit van maximaal twee jaar.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.