Ga naar de inhoud
Berichtverkeer leesbaar gemaakt

'Medepleger Kamil E. speelde veel grotere rol bij moord op Peter R. de Vries'

Rechtbanktekening van de 22-jarige Delano G. (l) en de 35-jarige Poolse medeverdachte Kamil E. Beeld © ANP

De Pool Kamil E. (35) heeft een veel grotere rol gespeeld bij de moord op Peter R. de Vries dan hij tot nu heeft beweerd. Dat blijkt volgens Het Parool uit leesbaar gemaakt berichtenverkeer uit de versleutelde smartphone die in de auto lag waarin chauffeur Kamil E. en de vermoedelijke schutter Delano G. (22) kort na de moord zijn aangehouden.

Uit de uitvoerige chats blijkt volgens de krant dat de Pool op 6 juli een sleutelrol speelde in de uitvoering van de moord. In opdracht van een onbekende kennelijke moordmakelaar wees hij Delano G. aan waar die De Vries moest neerschieten: vlakbij de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat waar die zijn auto had geparkeerd.

'Maakte vluchtplan'

Hij legde ook uit waar De Vries vandaan zou komen, maakte het vluchtplan en communiceerde met de onbekende over de wapens. Dat blijkt uit nieuwe stukken die zijn toegevoegd aan het dossier over de moord op De Vries, die op 6 juli rond 19.30 uur op de Lange Leidsedwarsstraat werd neergeschoten en op 15 juli overleed.

Peter
Lees ook:
Peter R. de Vries werd al bijna twee weken voor de moord gevolgd

Begin december maakte het OM bekend dat ze G. als de schutter en E. als medepleger van de moord te zien. E. zou de vluchtauto hebben bestuurd en in de periode voor de moord voorverkenningen hebben uitgevoerd. Volgens de aanklager was hij hier dus al bijna twee weken voor de aanslag mee bezig.

De voorverkenningen waren in de buurt van de Amsterdamse studio van RTL Boulevard. Daarvan zijn onder meer camerabeelden. Uit telefoongegevens is volgens justitie gebleken dat E. van 21 tot en met 27 juni dagelijks in Amsterdam was. In die periode was De Vries meermalen te gast bij het programma.

Houding Kamil E. 

Verdachte Kamil E. ontkende tot op heden dat hij voorverkenningen heeft gedaan. "Je ziet vaak dat verdachten niet heel spraakzaam zijn, vooral ontkennen en niet inhoudelijk reageren op vragen", zegt verslaggever Eelco Hiltermann die de zaak volgt. 

"Dat zag je ook bij de schutter Delano G., hij wilde niks zeggen. Daarentegen was de Pool Kamil E. heel spraakzaam. Hij kon niet wachten om zijn verhaal te doen. Het was opvallend dat hij heel actief bezig was om zijn rol zo klein mogelijk te laten lijken. Voor Kamil E. is het ontzettend belangrijk dat hij niet als medepleger wordt gezien omdat dat enorm scheelt in zijn straf. Daarom was hij waarschijnlijk zo nadrukkelijk aanwezig. Hij hoopte dat deze berichten niet naar buiten kwamen."

Begin maart zal de volgende zitting plaatsvinden. "Deze informatie zal dan zeker een rol gaan spelen."

Bekijk ook: Zaak Peter R. de Vries van start, dit gaat er gebeuren

01:47
De zaak over de aanslag op Peter R. de Vries is van start. In deze video leggen we uit wat er staat te gebeuren.