Lid groep veteranen

Oud-militair moet cel in voor trap in kruis agent bij coronademonstratie

12 januari 2022 18:15 Aangepast: 12 januari 2022 18:48
Een aantal van de veteranen bij de demonstratie in Amsterdam op 2 januari. Beeld © ANP

Een 60-jarige oud-militair moet de cel in omdat hij een politieagent in het kruis had getrapt bij de verboden demonstratie in Amsterdam tegen het coronabeleid, zondag 2 januari. Volgens de man gaf hij de agent een 'afwerende trap'.

De oud-militair uit Gouda maakte deel uit van een groep mensen die in camouflagekleding bij de demonstratie waren. Ze noemen zichzelf In het Gelid voor Vrijheid (IHGVV). De groep zegt demonstraties te begeleiden 'op verzoek van de organisatie(s) met het doel mensen bij elkaar te houden en naar partijen in het uiterste geval een de-escalerende rol te vervullen'.

'Als schild fungeren'

Dat zei de nu veroordeelde oud-militair, Arnoldus G., vandaag ook bij de politierechter in Amsterdam. "We stonden daar in een linie om mensen te beschermen, zodat ze niet geslagen zouden worden. We wilden als schild fungeren voor de onschuldige en vreedzame mensen."

Hij gaf aan dat hij zijn zelfbeheersing was verloren en zei dat hij de politieman een 'afwerende trap' had gegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In legeruniform demonstreren: mag dat? En wie zijn eigenlijk deze veteranen?

S. kreeg tijdens een snelrechtzitting niet alleen een celstraf opgelegd van twee maanden, waarvan één voorwaardelijk, maar ook een taakstraf van 40 uur. Dat is minder lang dan de 60 uur die de officier van justitie had geëist, omdat S. een klap met een wapenstok kreeg waardoor hij nu zijn hand in het gips heeft. De man moet van de rechter ook een schadevergoeding van 350 euro betalen aan de politieman, die een week last had van de trap.

De politierechter vond dat S. sowieso niet naar het Museumplein had moeten afreizen, omdat de demonstratie vooraf verboden werd door de burgemeester. "Dit kan niet anders dan gestraft worden met forse gevangenisstraffen", zei de rechter. 

Kogelwerend vest

Een andere deelnemer aan de demonstratie, de 34-jarige Arnoldus P. uit Rotterdam, kreeg acht weken celstraf, waarvan vijf weken voorwaardelijk. Ook legde de politierechter hem een taakstraf op van tachtig uur, omdat hij aan de nek van een ME'er had gehangen en probeerde die te laten struikelen. P. droeg tijdens de demonstratie een kogelwerend vest, volgens hem ter bescherming 'omdat er chaos kon ontstaan'.

De 57-jarige Eddy S. uit Haarlem kreeg een taakstraf van 60 uur en twee maanden cel, waarvan één voorwaardelijk, omdat hij met een gebalde vuist tegen de zijkant van het hoofd van een ME'er had geslagen. Dat gebeurde toen hij met een groep probeerde de ME-linie op de Van Baerlestraat te doorbreken. Zelf hield S. het op een duw omdat er paniek ontstond en hij ingesloten werd. Hij betuigde spijt.

IHGVV: 50 oud-militairen

Op de website van IHGVV staat dat de missie van de oud-militairen en veteranen bij de coronademonstraties bestaat uit het 'tonen van respect voor de mens in het politie-uniform' en dat ze mensen de ruimte willen geven om 'hun grondrecht vreedzaam te kunnen uitoefenen'.

"Wij dragen geen militair uniform", liet de groep vorige week weten aan RTL Nieuws. "Als oud-militairen en veteranen zijn wij herkenbaar door onze eigen baret en jas die wij dragen op een donkere spijkerbroek die onze huidige burgerstatus representeert."

IHGVV zegt een 'groeiende groep van nu circa 50 oud-militairen' te vertegenwoordigen. "Van onze groep heeft ruim de helft zich ingezet voor vredesmissies in oorlogsgebieden in het buitenland, en we zijn aangevuld met voormalig dienstplichtigen en oud-beroepsmilitairen. De militaire achtergrond alsmede het zich kunnen vinden in een louter vreedzame en geweldloze bijdrage wordt voor aantreden geverifieerd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore