Ga naar de inhoud
Groepscultuur Oranje

Hockeybond beëindigt per direct samenwerking met bondscoach Alyson Annan

Alyson Annan Beeld © ANP

Hockeybond KNHB heeft bondscoach van het vrouwenteam, Alyson Annan, per direct ontslagen. Volgens de bond verschillen de partijen "van mening over de aanpak van het huidige traject om tot verbetering in de samenwerking en groepscultuur bij Oranje te komen." De hockeysters pakten afgelopen zomer goud op de Olympische Spelen van Tokio.

Na de Spelen in Tokio werd na evaluatiegesprekken met de selectie duidelijk dat niet alle betrokkenen een goed gevoel hadden bij het teamklimaat waarin zij hebben gepresteerd, zegt de KNHB. Geconstateerd werd dat de groepscultuur, de onderlinge communicatie en het individuele welzijn van speelsters en staf punten waren die verbeterd konden worden. 

'Verschil over aanpak'

"Afgelopen maanden heb ik inzicht gekregen in de punten waar wij als team, staf en individu mee aan de slag konden gaan. Er is naar mijn mening geen verschil van inzicht over wat er te verbeteren valt, maar wel over de aanpak daarvan. Ik heb daar voor mezelf een grens getrokken en dit is helaas de consequentie", zegt de 48-jarige Annan.

Nadat duidelijk was geworden dat de hockeysters gebukt gingen onder het heersende teamklimaat werd door de KNHB een externe begeleider aangesteld die met staf en speelsters een traject startte om de huidige teamcultuur te verbeteren.

'Traject graag afgemaakt'

"De afgelopen drie maanden heeft de externe begeleider gebruikt om met staf en team de eerste stappen te zetten in dit traject. Gaandeweg dit traject bleek dat de aanpak waarvoor wij als bond in dit traject gekozen hebben niet overeenkomt met de visie die Alyson daarop heeft", zegt technisch directeur Jeroen Bijl.

"Voor ons als KNHB is er geen andere weg dan de ingeslagen route die we met overtuiging in november zijn ingegaan. Natuurlijk hadden we het traject met Alyson tot en met het WK graag afgemaakt. Zeker gezien haar staat van dienst en wat ze allemaal betekend heeft als bondscoach."

Hockeysters
Lees ook:
Hockeysters in tranen door motivatiefilmpje: 'Iedereen was aan het snikken'

Annan werd in oktober 2015 benoemd tot bondscoach van de hockeysters. Op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro werd Oranje tweede.

De KNHB denkt na over de opvolging van Annan, zowel voor de korte als lange termijn. Vorig jaar vertrok Max Caldas al bij de mannenploeg. 

Bron: RTL Nieuws / ANP
Meer over