Corona-update, stel je vraag

Hoe lang beschermt een boosterprik tegen het coronavirus?

12 januari 2022 15:14 Aangepast: 14 januari 2022 15:08

De campagne om iedereen een boostervaccin te geven verloopt inmiddels vlot. Maar in Israël zijn ze al begonnen met het uitdelen van een vierde vaccin. Dat roept vragen op over hoe lang het boostervaccin werkzaam zal blijven. Want ook in het OMT-advies wordt gesproken over een afname van de effectiviteit tot 50 procent na tien weken. Hoe zit dat? Ger Rijkers, immunoloog aan het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis, legt uit wat er bekend is.

"Hoe lang de booster effectief is, is niet helemaal duidelijk", zegt Rijkers om maar gelijk met de deur in huis te vallen. "Daar zijn nog niet genoeg gegevens voor." Toch schreef het Outbreak Management Team vorige week dat vaccineffectiviteit na 10 weken afneemt 'tot 40-50%'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkt de booster beter als je nu een ander vaccin krijgt?

Factor 10 meer antistoffen

"Er zijn twee belangrijke vragen over de booster. Hoeveel antistoffen heb je na vaccinatie en hoe lang ben je beschermd? We weten dat de antistoffen na een booster met een factor 10 omhoog gaan. En dat het ook werkt tegen de omikronvariant. Uit gegevens uit Israël die deze week zijn gepubliceerd blijkt dat de boosterprik een goede bescherming geeft tegen omikron. Maar hoe lang die bescherming aanhoudt, dat is dus nog onbekend."

Maar waarom gaat Israël, die als een van de eerste landen ter wereld de bevolking had gevaccineerd, al over tot een vierde vaccinatie? "De vierde vaccinatie geven ze alleen aan mensen met een zwakke gezondheid. Dat doet Israël eigenlijk zonder dat ze weten hoe lang het derde vaccin werkzaam was."

Bekijk ook: Waarom zou ik een booster halen? Vijf vragen en antwoorden voor twijfelaars

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) haalt van de mensen die twee keer gevaccineerd zijn, meer dan 10 procent geen booster. Robin Peeters, internist van het Erasmus MC, beantwoordt vijf vragen over de boosterprik.

Vaccin tegen omikron

Rijkers wijst er op dat alle vaccins gebaseerd zijn op de Wuhanvariant. "Het virus is inmiddels al een stuk verder. Er zijn al een aantal varianten geweest. We mogen blij zijn dat het vaccin nog werkt. Maar inmiddels hebben alle farmaceuten een vaccin ontwikkeld speciaal voor de omikronvariant. Die vaccins worden nu getest en zijn waarschijnlijk rond maart beschikbaar om ingezet te worden."

In dat nieuwe vaccin zitten niet alleen de code tegen omikron, maar ook van andere coronavarianten. "Net als bij een griepvaccin worden er werkzame stoffen tegen meerdere – vier - virusvarianten in gestopt. Als er een nieuwe variant ontstaat kan het zijn dat ie op een eerdere variant lijkt. Die pak je dan ook aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 10 procent neemt geen booster: 'Bescherming waarschijnlijk kort, maar belangrijk'

Milde vorm verspreidt beter

Want kunnen nieuwe varianten straks niet juist veel gevaarlijker zijn dan de varianten die we al kennen? "Voor nieuwe varianten is het, vanuit het virus bekeken, het beste als iemand niet heel erg ziek wordt. Als een drager van een nieuwe mutatie binnen een uur overlijdt, dan overleeft zo'n variant helemaal niet, want het kan zich dan niet verspreiden", zegt Rijkers.

"Ook moet je niet heel ziek zijn waardoor je in bed moet blijven liggen, want ook dan verspreidt het zich niet. Het werkt juist het beste bij een milde vorm, zodat besmette mensen zich wel onder andere mensen blijven begeven. En daar kan het virus zich zo veel mogelijk verspreiden door niezen of hoesten."

Volgens Rijkers gaat omikron nu hard rond, maar is het mogelijk dat het ook weer snel afneemt. "Deze storm is hevig, maar stormen duren niet zo lang. Ik verwacht dat in maart de ziekenhuisopnames weer flink zijn gedaald. En ik verwacht niet dat we in maart een nieuwe vaccinatie moeten krijgen. Daarbij spelen seizoensinvloeden, hoe warmer het wordt hoe minder makkelijk het virus rondgaat, een belangrijke rol. Ik verwacht pas dat komend najaar een nieuwe vaccinatieronde nodig zal zijn."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore