R-getal 1,26

Torenhoog weekcijfer: voor het eerst ruim 200.000 mensen positief getest

11 januari 2022 14:58 Aangepast: 11 januari 2022 15:23
archieffoto Beeld © anp

Omikron in combinatie met oudjaarsfeestjes hebben voor een flinke stijging in het aantal coronabesmettingen gezorgd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde afgelopen week 201.536 positieve tests. Dat is 77 procent meer dan vorige week, toen waren het er 113.554. Het is voor het eerst sinds het begin van de epidemie bijna twee jaar geleden dat dit getal boven de 200.000 uitkomt.

Omdat het aantal positieve tests toeneemt, stijgt ook het reproductiegetal. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Het staat nu op 1,26, voor alle coronavarianten bij elkaar. Dat is het hoogste niveau sinds begin november. Het reproductiegetal voor de omikronvariant bedraagt 1,63.

Van de mensen bij wie de besmettingsbron is achterhaald, zijn de meesten thuis aangestoken. Eén iemand raakte besmet, nam het virus mee naar huis en stak vervolgens de andere gezinsleden of huisgenoten aan. Meer dan de helft van de achterhaalde besmettingen gebeurde zo. Iets meer dan een kwart liep het virus op door bij iemand op bezoek te gaan of door thuis bezoek te ontvangen. Voor beide groepen is dat een lichte daling ten opzichte van vorige week.

Vooral jongeren

De hoogste aantallen meldingen per 100.000 inwoners waren afgelopen week te zien bij de 18 tot en met 29 jarigen, meldt het RIVM. Het aantal mensen met herinfecties – mensen die opnieuw besmet raken 2 maanden of langer na de vorige besmetting – stijgt sterk.

Ziekenhuisopnames dalen

Vooralsnog is de stijging in het aantal besmettingen niet terug te zien in de ziekenhuiscijfers.  Het aantal ziekenhuisopnames is afgelopen week afgenomen ten opzichte van vorige week. Zowel op de IC als op de verpleegafdeling werden minder mensen opgenomen dan een week eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Kuipers voorzichtig over versoepelingen: 'Hoog aantal besmettingen'

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames loopt wel altijd wat achter op de besmettingen. Als de besmettingscijfers stijgen zien we dat dus nog niet direct terug in de ziekenhuiscijfers. Het is dus nu nog lastig te zeggen wat het effect van omikron op de ziekenhuiscijfers is. De verwachting is wel dat het aantal ziekenhuisopnames weer zal toenemen.

Er zijn afgelopen week in totaal 1000 nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen terechtgekomen. Vorige week waren dat er 1107. Vandaag liggen er 1.488 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 1.102 verpleegafdeling en 386 IC. Vorige week dinsdag waren dit er 1.693, waarvan 1.229 op de verpleegafdeling en 464 op de IC.

De GGD'en hebben het bijzonder druk met testen. Bijna 590.000 mensen gingen vorige week naar een teststraat toe omdat ze wilden weten of ze besmet waren, tegen ongeveer 350.000 in de beide weken ervoor. Meer dan een derde van al die mensen bleek daadwerkelijk het virus onder de leden te hebben. Ruim 34 procent was positief, het hoogste percentage ooit.

Bekijk ook: Ernst Kuipers zegt dat hij wil 'voorkomen dat de zorg wordt ontwricht'

Na het eerste corona-overleg van het nieuwe kabinet sprak Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de stand van zaken rondom corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore