'Giftige cultuur'

Directeur in opspraak geraakte modeopleiding Amfi vertrekt

10 januari 2022 23:13
Het schoolgebouw van de opleiding op archiefbeeld. Beeld © ANP

Directeur Dirk Reynders van de modeopleiding Amfi in Amsterdam vertrekt. Er was veel kritiek op zijn functioneren sinds een groot aantal studenten en ex-studenten vorig jaar een boekje opendeden over de 'giftige' cultuur die op het instituut zou heersen.

Studenten vertelden aan RTL Nieuws hoe ze publiekelijk werden afgekraakt en fysiek en emotioneel eraan onderdoor gingen. Studenten die aan de bel trokken, voelden zich vaak niet serieus genomen. Ze vertelden ook dat ze regelmatig publiekelijk te schande worden gezet en mentaal de grond in worden geboord tijdens presentaties of feedbackmomenten.

Veilige leerplek

In mei eisten ze het vertrek van de directeur, gesteund door de Amsterdamse studentenunie ASVA. Nu, ruim een halfjaar later, laat Reynders weten dat hij zichzelf niet de aangewezen persoon vindt om van AMFI een veilige leerplek te maken. Dat schrijft HvanA, de website 'voor en door' mensen van de Hogeschool van Amsterdam, waar AMFI onderdeel van is.

Reynders deed volgens HvanA zijn mededeling in een brief aan medewerkers van het mode-instituut. "Ik merk dat mijn persoonlijke drijfveren en kwaliteiten vooral liggen bij de inhoudelijke aspecten van onderwijs, onderzoek en mode", schrijft Reynders. "Om die reden ben ik destijds naar het prachtige mode-instituut AMFI gekomen. Maar er is nu echt iets anders nodig."

Bekijk ook: Onveilige leeromgeving op Amfi: 'je wordt gesloopt'

Getuigenissen van (oud-)studenten over de onderwijscultuur aan het Amfi. "Je wordt letterlijk gesloopt."
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Excuses modeopleiding Amfi voor intimidatie studenten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore