Ga naar de inhoud
10.000 euro

Groningers massaal in de rij voor subsidie aardbevingsgebied

Burgemeester Hoogendoorn (Midden-Groningen) twitterde vanochtend deze foto van een lange rij wachtenden in Hoogezand. Beeld © Twitter / @bgmAHoogendoorn

Tienduizenden inwoners van de provincie Groningen zijn maandag aangeschoven in een wachtrij waarin ze subsidie hopen te krijgen voor het verbeteren van hun door aardbevingsschade getroffen woningen. Ze kunnen per huishouden 10.000 euro krijgen.

De meeste mensen meldden zich op de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), maar ook bij verschillende gemeentehuizen vormden zich lange rijen. De loketten gingen om 9.00 uur open, maar in bijvoorbeeld Scheemda meldden de eersten zich al om 5.30 uur

Voor middernacht op?

SNN-directeur Marjan Dol zei tegen de regionale zender RTV Noord dat om 9.00 uur ongeveer 50.000 mensen in de digitale wachtrij stonden. Ruim een uur later was dat gedaald tot 39.000, mogelijk omdat mensen zich via meerdere apparaten tegelijk hadden aangemeld.

Er is 220 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag was rond middernacht al vergeven, waarna het loket sloot. Het was een 'ongekende dag met echt een stormloop aan aanvragen', vertelde SNN-directeur Dol. 

Veel te weinig

Naar verwachting is het bedrag veel te weinig om alle getroffenen te helpen. In het aardbevingsgebied zouden zo'n 53.000 huishoudens aanspraak kunnen maken op de regeling. Vorig jaar zomer werd in een eerste aanvraagronde voor de 'Subsidie Verbetering en Verduurzaming Groningen' al 80 miljoen euro toegekend.

Op Twitter gaven Groningers lucht aan hun woede over de 'loterij' die door de wachtrij in de hand zou worden gewerkt. "Ik vrees dat we weer achter het net vissen", schrijft Sandra Herkströter, die in de wachtrij plek 26603 kreeg toebedeeld.

"Wie het eerst komt, het eerst maalt", twitterde burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen. "Waar is de rechtsgelijkheid?"

Buikpijn

René Paas, commissaris van de koning in de provincie Groningen, is niet blij met de gang van zaken. "We weten dat er niet genoeg geld beschikbaar is en dat staat haaks op de ambitie om iedere Groninger tegemoet te willen komen", zei hij tegen RTV Noord. "Ik heb er echt buikpijn van, het is verschrikkelijk dat mensen in rijen worden gedwongen."