Ga naar de inhoud
'Misselijkmakend'

Stel in Amsterdam gruwelt van rat in wc: 'Doen behoefte op toiletstoel'

Ter illustratie Beeld © GettyImages

Al bijna een week kruipt een rat rond in de wc van een echtpaar in de Amsterdamse wijk De Baarsjes. Zolang het probleem niet is opgelost, doen de twee hun behoefte op een toiletstoel.

"We hebben dinsdagavond ontdekt dat we een rat in de wc hebben", schrijft Hanneke op Facebook. Ook beide buren hebben het beest in hun wc zien rondkruipen. "Het is een gruwelijke gedachte."

'Misselijk van'

Hanneke vertelt aan Het Parool dat ze niet meer naar de wc durft. Ze wordt er misselijk van, zegt ze. "Ik heb problemen aan mijn urinewegen, dus het is voor mij extra eng omdat ik snel dingen oploop."

Na het zien van de rat belde ze direct haar verhuurder op, woningcorporatie Rochdale. Die schakelde een loodgieter in, maar die heeft nog geen contact opgenomen met Hanneke. Intussen moesten de twee wel hun behoefte doen, dus kochten ze een toiletstoel. 

Ratten
Lees ook:
Ratten teisteren Rotterdamse wijk: 'Kinderen durven niet naar speeltuin'

Een woordvoerder van Rochdale zegt contact op te nemen met het loodgietersbedrijf om te vragen waarom het zo lang duurt. "Het is natuurlijk heel naar voor deze mensen en heeft onze aandacht."

Rattenprobleem

Uit cijfers van de GGD blijkt dat Amsterdam-West, waar De Baarsjes onder valt, al langer kampt met een rattenprobleem. Het aantal meldingen voor ratten is in een jaar tijd bijna verdubbeld: van 652 in 2019 naar 1092 in 2020.

Voor het echtpaar zit er voorlopig niets anders op dan het gebruiken van de toiletstoel. "Met mijn kont ergens op gaan zitten waar een rat zit, durf ik niet."

Bekijk ook: Muizenplaag teistert Australië: "We vangen er 200 per dag"

01:04
De Australische deelstaat New South Wales werd in mei vorig jaar geteisterd door een muizenplaag. De boeren zagen hun oogst verloren gaan en ook supermarkten hadden last van het ongedierte.