'Vertoonde verward gedrag'

Vandaal aangehouden die bijna 80 bomen omhakte in Amersfoort

10 januari 2022 16:51 Aangepast: 10 januari 2022 16:52
De man wordt ervan verdacht tientallen bomen te hebben beschadigd Beeld ©

De politie heeft een 40-jarige Amersfoorter aangehouden die ervan wordt verdacht tientallen bomen dusdanig te hebben beschadigd dat ze dood zullen gaan. De man vertoonde verward gedrag en is overgedragen aan de crisisdienst.

Het spoor van vernielingen werd op oudjaarsnacht aangetroffen in Park Elisabeth en op onder meer de Beethovenweg. Uit het onderzoek van de politie kwamen aanwijzingen die leidden naar de verdachte.

Schade

De schade van de vernielingen loopt tegen een ton, de emotionele schade is nog stukken groter bij natuurliefhebbers. De gemeente deed vorige week aangifte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bomenbeul hakt bijna 80 bomen dood in Amersfoort: 'Zo heftig en schokkend'

"Het is zo heftig en schokkend wat er is gebeurd", zei vrijwilliger bij het Amersfoortse stadspark Elisabeth Groen eerder tegen RTL Nieuws. "Welke idioot hakt er moedwillig zoveel bomen kapot? En: waarom?"

'Hard aangekomen'

Een jaar geleden plantte ze, samen met een groep vrijwilligers, de bomen in het natuurpark Elisabeth Groen. Ze gaven de bomen een hoop tijd, liefde en aandacht. "Dit is bij iedereen enorm hard aangekomen." Bouma weet zeker het iemand is die verstand heeft van bomen gezien de manier waarop te werk is gegaan.

Paul Struijk, voormalig voorzitter van het Elisabeth Groen, inspecteert de vernielde bomen. Paul Struijk, voormalig voorzitter van het Elisabeth Groen, inspecteert de vernielde bomen.

Telkens lijkt met een bijl met precisie de schors rondom te zijn weggehakt. Als rondom de schors weg is, kunnen er geen water en andere sappen meer van de wortels naar de bladeren stromen. Gevolg is dat de boom sterft. De vandaal vernielde allerlei soorten bomen. Van een eik, berk en beuken tot, els, prunus en populier.

Het onderzoek naar de vernielingen gaat verder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore