Ga naar de inhoud
Mentale en fysieke redenen

Sportschool in ziekenhuis is open: 'Maar waarom dan niet voor iedereen?'

Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Sinds 19 december 2021 zijn alle sportscholen in ons land gesloten en het is nog de vraag wanneer daar verandering in gaat komen. Vanuit de sportbranche wordt gevraagd om actie, niet alleen voor hun bedrijf, maar ook voor jouw gezondheid. Zij vinden dat sporten een essentiële sector moet worden.

Daar sluit neuropsycholoog Erik Scherder zich bij aan. "Bewegen en sporten is essentieel." Hij legt uit dat het zowel fysieke als mentale gevolgen kan hebben als je een langere tijd niet sport. Zo wordt bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziektes en diabetes groter. 

Negatieve gevoelens

De invloed van niet sporten is al na een week te merken, zegt Scherder. Zo kan je negatieve gevoelens ervaren. "Als je gewend bent om drie keer per week te sporten, kan acuut stoppen zorgen voor depressieve gevoelens." Maar ook je concentratie kan slechter worden, je kan minder lekker slapen en je geheugen kan achteruit gaan. "Kortom, je wordt minder productief."

Dit zijn de huidige coronamaatregelen over sporten:

  • Alle binnensportlocaties zijn gesloten, buitensportlocaties zijn wel open tot 17.00 uur. 
  • Volwassenen mogen in tweetallen sporten, met een instructeur, op anderhalve meter afstand. Kinderen hoeven geen afstand te houden.
  • Ook in de openbare ruimte mag gesport worden, maar ook hiervoor geldt met maximaal twee personen. Dit mag ook na 17.00 uur. 
  • Zwemles mag doorgaan. 
  • Vanaf morgen mogen kinderen tot 20.00 uur buiten sporten. 

Bron: Rijksoverheid

Hij snapt dat niet iedereen dol is op sporten, maar een halfuur per dag bewegen kan ook al het verschil maken. Het heeft namelijk een goede invloed op je gezondheid, gemoedtoestand en weerstand, legt Scherder uit. "En zeker nu moeten we ervoor zorgen dat onze weerstand zo goed mogelijk is." 

In onderstaande video leggen we uit waarom bewegen juist kan helpen als je een coronadip hebt: 

Cadeautje voor je brein: zo beweeg je je uit de coronadip

04:13
Zo beweeg je je uit de coronadip

Afgelopen maand werd daarom ook een petitie gestart om sport een essentiële sector te maken. De petitie, die inmiddels door meer dan 300.000 mensen is ondertekend, wordt morgen aangeboden aan politici in Den Haag. De initiatiefnemers hopen hiermee dat de sportlocaties snel weer open gaan.

Open voor de zorg

Enkele sportschoolhouders openden vanochtend al de deuren, maar dan alleen voor zorgmedewerkers. Dat is tegen de regels, maar de eigenaren vonden dat het moest kunnen. Ze kwamen op het idee na berichten dat de interne fitnessruimte van het Erasmus MC in Rotterdam gedurende de lockdown open is voor zorgpersoneel.

Debbie Keskin één van de sportschooleigenaren die aan de actie meedeed. Er kwamen vanmorgen 25 zorgmedewerkers naar haar sportschool, Cardio Fitness Beverwijk.

Sportscholen
Lees ook:
Sportscholen dicht in belangrijkste maand van het jaar: 'Geen nieuwe leden'

Keskin laat weten dat ze het een goed initiatief vinden van het Rotterdamse ziekenhuis en zich daar graag bij aansluiten. "We zien het als een duidelijke erkenning dat sportscholen essentieel zijn voor onze samenleving." 

Goed voor iedereen

Ze heeft dan ook een boodschap voor Ernst Kuipers, die vanmiddag is beëdigd als de nieuwe minister van Volksgezondheid. "We hopen dat hij van sporten een prioriteit maakt en ervoor zorgt dat het essentieel wordt. Want als het goed is voor het zorgpersoneel, is het goed voor iedereen."

Wat doet niet sporten met je lichaam? 

Naast mentale gevolgen, is er ook fysieke achteruitgang te merken als je even niet sport. Eigenlijk geldt: hoe meer je sport, hoe groter de achteruitgang, zelfs al binnen een paar weken, vertelde sportarts Guido Vroemen eerder aan RTL Nieuws. "Als je één of twee keer sport per week, dan merk je na drie weken niets doen niet zo veel aan je conditie en kracht. Sport je daarentegen vier of vijf dagen in de week, dan ga je duidelijk terugval merken als je drie weken niet of nauwelijks kunt trainen."

Hoe erg die terugval is, ligt ook aan de sport, vertelt Vroemen. Een hardloper kan nog gewoon naar buiten, het wordt pas lastig als je apparatuur nodig hebt. Een krachtsporter die gewichten en toestellen nodig heeft, verliest in drie weken tijd ongeveer 10 procent aan explosiviteit en kracht. Vroemen: "Zie het zo: als je normaal één keer honderd kilo kan tillen, kan je na twee of drie weken niets doen nog maar negentig kilo kan tillen. Natuurlijk verschilt dat weer per sporter en hoeveelheid ervaring, maar de meeste mensen moeten rekening houden met tien procent."