Ga naar de inhoud
Binnen én buiten

OMT-advies: op meer plekken medisch mondkapje, ook als je zit

Leerlingen van een middelbare school dragen mondkapjes in de klas Beeld © ANP

Het OMT adviseert om de mondkapjesplicht uit te breiden. In alle publieke binnenruimtes waar mensen van verschillende huishoudens samen komen, zouden mensen een medisch mondkapje (type II) moeten dragen.

Het OMT stelt dat het dragen van een mondneusmasker op (drukke) plekken waar geen afstand kan worden gehouden, effectief is. Het advies geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder, met uitzondering als iemand drinkt of eet.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld ruimten op universiteit en hbo-instellingen, op plekken waar onderwijs in grotere groepen wordt gegeven, bij evenementen die binnen plaatsvinden, in de horeca, in culturele instellingen, in bedrijven en kantoorruimtes, in binnensportruimten zoals sportscholen (het masker mag af als je sport).

Strijd
Lees ook:
Strijd tegen omikron: Europese landen kiezen allemaal andere maatregelen

Ook buiten

Ook in buitenruimtes zou het masker dan moeten worden gedragen op plekken waar het druk is en geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Zoals: drukke winkelstraten, tijdens sportevenementen, tijdens demonstraties, op drukke markten.

Het adviesorgaan stelt dat het mondkapjesgebruik wel moet worden gecombineerd met de andere geldende basisregels, zoals thuisblijven bij klachten en testen, afstand houden en ventilatie van binnenruimtes. 

In de video hieronder legt onderzoeker Ruud Verdaasdonk uit hoe goed medische mondmaskers werken: 

Werken FFP2-maskers beter? 'Het is maar net hoe je ze draagt'

03:30

Maar het gaat hier om een advies, hoe groot is de kans dat deze uitbreiding er ook echt komt?

"Het kabinet heeft tot dusverre de OMT-adviezen meestal overgenomen", legt politiek verslaggever Marieke van de Zilver uit. "Dus de kans is heel groot dat dat met dit advies ook gaat gebeuren."

Maar het succes van de maatregel hangt volgens haar wel af van hoe er gehandhaafd wordt. "Je ziet dat de mondkapjesplicht zoals die nu geldt amper gehandhaafd wordt. Daar zal dus bij een uitbreiding misschien een tandje bij moeten."

Bron: RTL Nieuws