Ga naar de inhoud
Ruim 5 miljard euro

Vorig jaar 70.000 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

Criminelen worden steeds inventiever, ter illustratie. Beeld © ANP

Vorig jaar werd 70.571 kilo cocaïne gevonden in de haven van Rotterdam. De straatwaarde? Zo'n 5 miljard euro. De grootste vondst van het jaar werd vorige maand gedaan, toen douaniers 4180 kilo cocaïne ontdekten in een container met bananen. Grote drugsvondsten betekenen echter niet dat het drugsprobleem is opgelost.

De cijfers komen van het HARC-team, een samenwerkingsverband van de Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Zij vonden, net als in 2020, een recordhoeveelheid cocaïne.

Tussen bananen

In coronajaar 2020 werd ruim 48.000 kilo in de Rotterdamse haven in beslag genomen. Vorig jaar steeg dat met 74 procent naar ruim 70.000 kilo. Omdat het HARC-team ook elders in het land bijspringt, werd er in totaal 72.808 kilo cocaïne onderschept.

'Tegen
Lees ook:
'Tegen zware misdaad? Slik dan ook geen pilletje'

In maart, september en december vorig jaar vond het team partijen cocaïne van meer dan 4000 kilo. Vaak werden die gevonden tussen containers met bananen, maar er werd ook een partij drugs gevonden in een geïmporteerde camper.

Negen keer opgepakt

Niet alleen qua drugsvondsten ging het om een recordjaar, ook werd er een recordaantal uithalers aangehouden. Uithalers spelen een belangrijke rol bij de drugshandel omdat zij te horen krijgen bij welke container in de Rotterdamse haven met goederen ze moeten zijn om daar drugs uit te halen. Zij smokkelen die drugs vervolgens de haven uit.

Op het hoogtepunt werden in september in twee weken tijd 110 aanhoudingen verricht vanwege 'uithalen'. In heel 2021 zijn er 400 aanhoudingen geweest. Het ging maar om 198 personen, omdat sommige uithalers meerdere keren zijn aangehouden. Eén iemand werd zelfs negen keer opgepakt.

Afschrikken

Verdachten kwamen vaak weg met een geldboete van 95 euro. Door een nieuwe wet, die begin dit jaar is ingegaan, hoopt het Openbaar Ministerie (OM) uithalers harder aan te kunnen pakken. Wie in een haven gevonden wordt kan twee jaar celstraf krijgen als de persoon daar niets te zoeken heeft. Het OM hoopt dat de straf afschrikwekkend werkt.

Zelfs
Lees ook:
Zelfs 14-jarigen smokkelen coke uit de haven: 'Beloning van 30.000 euro'

De recordhoeveelheid drugs die vorig jaar gevonden is, lijkt hoopgevend. Maar experts vertelden eerder aan RTL Nieuws dat het drugsprobleem voorlopig nog niet is opgelost. De rot zit diep, legde Marijn Landsman van Domstad Advocaten vorig najaar uit.  "Zolang er grof geld te verdienen is met drugssmokkel, zal de criminaliteit doorgaan", zei hij.

'Drugswereld totaal vervlochten in haven'

Daarnaast zijn uithalers, die nu harder worden aangepakt, vaak slechts kleine radartjes in een veel grotere machine "Corruptie binnen de haven en de douane spelen een grote rol. Er worden valse toegangspassen gemaakt, camera's worden weggedraaid door beveiligers, containers worden gemarkeerd. De drugswereld zit totaal vervlochten in de haven", vertelde Landsman.

Douane
Lees ook:
Douane onderschept ruim 4000 kilo coke in Rotterdam