Beëdiging nieuw kabinet

Met coronacoupe staat Rutte IV op het bordes: 'Dit kabinet staat voor enorme klus'

10 januari 2022 06:49 Aangepast: 10 januari 2022 08:32
De perstribune staat gereed voor Paleis Noordeinde, in afwachting van de bordesscène. Beeld © ANP

Met een coronacoupe en ongetwijfeld een grote glimlach zullen de ministers van het nieuwe kabinet-Rutte IV vandaag op het bordes staan. Zonder Sigrid Kaag want zij heeft corona. De nieuwe ploeg van Rutte bestaat uit 29 bewindslieden en staat voor enorme uitdagingen. Wat zijn de verwachtingen en naar wie moeten we uitkijken? Politiek commentator Frits Wester beantwoordt zes vragen.

1. Frits, wat vind je van het nieuwe kabinet?

"Het is goed dat er nu eindelijk weer een missionair kabinet zit dat volwaardig aan de slag kan. De vragen 'wie wil met wie regeren' en 'waarom niet', hebben veel te veel tijd in beslag genomen: pas na 271 dagen was er witte rook. Ieder kabinet moet zichzelf in de praktijk bewijzen. Dat geldt ook voor de deels vernieuwde en uitgebreide ploeg van het kabinet-Rutte IV. Daarom is het ook nog wat vroeg om de club van een echt oordeel te voorzien. Vooralsnog is het gewoon een nieuw kabinet. Ik zou zeggen, kom maar op en laat zien waar je toe in staat bent."

Wat gebeurt er vandaag?

11.00 uur: beëdiging ministers en staatssecretarissen

12.00 uur: bordesfoto met alle ministers (op Sigrid Kaag na, die zit in quarantaine vanwege een coronabesmetting)

Zowel de beëdiging als de bordesscène kun je bekijken via een livestream op onze website. Het is ook live op televisie te zien op RTL Z.

Tot 16.00 uur: overdracht ministersportefeuilles

16.00 uur: eerste ministerraad

16.30 - 18.00 uur: het voorstellen van de nieuwe staatssecretarissen en ministers aan de pers

Ook dit kun je via een livestream op onze site bekijken

22.00 uur: een speciale aflevering van Beau in samenwerking met RTL Nieuws. Een groot aantal nieuwe ministers schuift aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de beoogde bewindslieden van het kabinet-Rutte IV

2. Naar welke drie bewindslieden kijk je met belangstelling uit?

"Dan kijk ik toch naar de meest verrassende bewindspersonen van D66. De topwetenschapper Robbert Dijkgraaf die een succesvolle internationale wetenschappelijke carrière onderbreekt om minister van Onderwijs te worden. Ik ben heel benieuwd hoe hij na een leven van vrijheid en zelfstandigheid zijn draai gaat vinden in de weerbarstige politieke praktijk van het Binnenhof.

Datzelfde geldt voor onze nieuwe minister van Volksgezondheid: Ernst Kuipers. De verwachtingen van zijn praktische ervaring en kennis van de zorg zijn hooggespannen. Maar ook voor hem geldt dat hij te maken krijgt met 19 partijen die ook allemaal zelf denken de waarheid in pacht te hebben.

En dan Sigrid Kaag op Financiën. Weet zij zich de voor haar toch redelijk vreemde materie op dat ministerie snel eigen te maken? Reken er maar op dat ze door de oppositie zeker de eerste tijd 'behoorlijk op de grill' zal worden gelegd."

Bekijk ook: Dit valt op aan het kabinet-Rutte IV

Politiek verslaggever Fons Lambie beantwoordt de belangrijkste vragen over het nieuwe kabinet. Want hoe vernieuwend is Rutte-IV eigenlijk?

3. Welke nieuwe plannen van het kabinet zijn de komende jaren interessant?

"Het kabinet staat echt voor een enorme klus. Er is een woningcrisis op te lossen. Er moeten elk jaar 100.000 woningen bij. En het kabinet moet met een plan komen hoe we op langere termijn om moeten gaan met de coronacrisis en de nasleep daarvan. Daarnaast zijn er nog de niet uitgewerkte ambities voor het klimaat, de woningbouw en ons onderwijs  Zo komt de studiefinanciering weer terug: iets waar de nieuwe minister Robbert Dijkgraaf zich over moet gaan ontfermen." 

4. Dit nieuwe kabinet zou anders worden. Wat merken we van dat nieuwe elan?

"Nog helemaal niks. Dat moet zich echt in de praktijk uitwijzen."  

Dit kabinet schrijft nu al geschiedenis

Dit kabinet heeft nu al geschiedenis geschreven: nog nooit was de ploeg zo divers. Van de twintig ministers is de helft vrouw. En ook voor het eerst treden er ministers toe met een niet-westerse migratieachtergrond: Dilan Yeşilgöz-Zegerius (minister van Justitie) en Franc Weerwind (minister voor Rechtsbescherming). Het is een hele ommezwaai. De afgelopen jaren noemde premier Rutte diversiteit in zijn kabinet nog 'bijzaak'. Maar het is juist de VVD die nu de meeste vrouwelijke ministers levert: vijf van de acht.

Nooit eerder werden in Nederland biculturele ministers benoemd. Alleen in de kabinetten van voormalig premier Balkenende zaten bewindspersonen met een migratieachtergrond, maar zij waren allemaal staatssecretaris.

5. Welke problemen liggen op de loer?

"Naast de vele uitdagingen krijgt dit kabinet ook te maken met drie parlementaire enquêtes. Over de gaswinning in Groningen, de toeslagenaffaire en de aanpak van de coronacrisis. Dit is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten om haar controlerende taak uit te oefenen. Deze enquêtes kunnen zorgen voor een politiek mijnenveld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ineens baas van 4700 mensen en een huis vol alarmen: zo is het om minister te zijn

6. Zit het kabinet de rit uit en wie loopt er kans om als eerste te sneuvelen?

"Geen flauw idee. Als ik dat nu al zou weten zou ik met een glazen bol een goede boterham kunnen verdienen op de kermis. Dit is een kabinet dat heel veel geld gaat investeren: zo gaan er miljarden naar stikstof, klimaat en infrastructuur. Maar dat zegt niets over de overlevingskansen van zo'n kabinet. 

Voor de vraag wie er als eerste sneuvelt, geldt hetzelfde. Ieder nieuw kabinet is een nieuw politiek avontuur en dat geldt ook voor de bewindspersonen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministers gebruiken 'gel en krultang' voor bordesfoto met koning

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore