'Ludiek protest'

Meerdere winkels open uit protest tegen coronamaatregelen

08 januari 2022 14:18 Aangepast: 08 januari 2022 14:23
Beeld © ANP

In meerdere steden zijn niet-essentiële winkels geopend uit protest tegen de coronamaatregelen. Dat is onder meer het geval in Bussum en Sittard.

In Bussum is een aantal winkels 'open', klanten kunnen er terecht voor een kopje koffie, als ludiek protest. Iets kopen kan er niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlaamse vaccinatiecentra beginnen met prikken kinderen

In de binnenstad van Sittard zijn meerdere winkels open, die volgens de coronaregels eigenlijk gesloten moeten zijn. In etalages hangen posters met de tekst: "Ja! Wij zijn open! Dat is ons recht!." En ook in Roermond laten winkels klanten binnen.

Hogere omzet in België

Jo Bormans, eigenaar van Bormans Modeschoenen in Sittard, ging zaterdag om 09.30 uur open. "Het water staat ons tot over de lippen", stelt hij. "In Belgische winkels hebben ze een omzet van meer dan 30 procent door de Nederlanders. Die zijn we hier kwijt. Dat is onaanvaardbaar."

Hij doelt daarmee op een bericht van de krant HLN. Antwerpse ondernemers zeiden daar tientallen procenten extra omzet te verwachten. Bormans zegt van klanten veel positieve reacties te krijgen. Handhavers heeft Bormans tot nu toe niet gezien.

Eerder al in Urk

In de plaats Urk zijn de afgelopen dagen ook al winkels open. Daarop zijn nog geen boetes uitgedeeld, zo zegt de gemeente. Wel krijgen winkeliers een waarschuwing omdat 'geconstateerd werd dat veel winkels open zijn'. Ze zijn gewezen op de mogelijkheid van bestellen en ophalen en worden gevraagd deze optie te gebruiken.

De gemeente vraagt winkeliers in een brief zich uit solidariteit met andere ondernemers aan de regels te houden. De burgemeester schrijft ook dat hij snapt dat de oproep niet op de meeste sympathie kan rekenen. "Door ons daaraan te houden, komen we hopelijk snel weer uit deze misère."

De afgelopen weken gingen veel Nederlanders shoppen in Antwerpen. Dat zorgde voor grote drukte: 

Hoewel in Nederland door de lockdown al twee weken alles dicht is, zijn bij onze zuiderburen de winkels en de horeca gewoon open.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore