Berisping

Minister De Jonge spreekt Ajax aan op overtreden coronaregels

07 januari 2022 13:49 Aangepast: 07 januari 2022 14:54
Minister De Jonge

Ajax heeft vanuit de politiek een berisping gekregen voor het niet naleven van de coronaregels. Volgens vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge is de landskampioen daarop aangesproken. "Iedereen moet zich gewoon aan de regels houden", zei De Jonge voorafgaand aan de laatste ministerraad van dit kabinet in Den Haag.

De landskampioen brak woensdag het trainingskamp in Portugal af vanwege enkele coronabesmettingen binnen de selectie. De personen die positief testten, bleven niet in quarantaine zitten in de Algarve, maar zijn naar verluidt met een door Ajax geregeld privéjet teruggevlogen naar Nederland.

"Overal geldt dat iedereen zich gewoon aan de regels moet houden die een land stelt", zei De Jonge. "Sporters zijn niet uitgezonderd van wet- en regelgeving, ze staan niet boven de wet. Dat betekent gewoon dat als je besmet bent, je in quarantaine moet en niet moet vliegen. Zo zijn de regels. Ajax is daarop aangesproken."

Mocht Ajax de finale halen, dan hoeven ze niet naar Sint-Petersburg. Mocht Ajax de finale halen, dan hoeven ze niet naar Sint-Petersburg.

De Amsterdamse club weigert nog altijd om te reageren op het afgebroken trainingskamp. De club houdt het bij de korte verklaring die het woensdag verspreidde nadat het trainingskamp was afgebroken. Daarin staat dat enkele in het hotel afgenomen coronatesten een positieve uitslag opleverden. Voor vertrek naar Portugal beschikte het hele gezelschap over een negatief testbewijs.

NEC en Vitesse besloten donderdag hun trainingskamp in respectievelijk Spanje en Portugal ook af te breken. Vitesse deed dit omdat de dagelijkse testronde enkele positieve uitslagen had opgeleverd. De Arnhemse selectie vloog zonder de besmette personen terug naar Nederland. "De enkele positieve gevallen blijven voorlopig in Portugal en worden daar onderworpen aan PCR-tests. We hopen dat ze zo snel mogelijk terug kunnen", aldus een woordvoerder van Vitesse.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met nog een week te gaan, slaat omikron toe bij clubs eredivisie: 'We zijn heel alert'

PSV en Feyenoord zouden deze week naar Spanje gaan voor een trainingskamp, maar de nummers 1 en 3 van de Eredivisie besloten de trip helemaal te schrappen na enkele positieve testuitslagen. Alleen AZ verblijft nu nog in het buitenland (Valencia).

Voetbalbond KNVB houdt zich afzijdig in de discussie rond het overtreden van de coronaregels door Ajax. Volgens een woordvoerder is het niet aan de KNVB om daar een oordeel over te geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax breekt trainingskamp in Portugal af vanwege positieve coronatests

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore