Ga naar de inhoud
Incidenten nemen toe

Online shaming: 'Kinderen uit groep 7 delen al naaktfoto's met elkaar'

Archieffoto Beeld © iStock

Al op jonge leeftijd delen kinderen naaktfoto's van leeftijdsgenootjes met elkaar. Het gaat om kinderen van 10, 11 en 12 jaar oud uit groep 7 en 8 van de basisschool.

Dat blijkt uit onderzoek van bureau DUO Onderwijsonderzoek en Advies en het journalistieke platform Pointer van KRO-NCRV onder medewerkers van basisscholen en middelbare scholen.

Onder de douche

Aan meer dan 400 leraren van groepen 7 en 8 werd gevraagd naar hun ervaringen met 'online shaming', het ongewenst verspreiden van intieme foto's en filmpjes. Bijna honderd van hen hebben hier in de afgelopen jaren op hun school mee te maken gehad, dus bijna een kwart van de deelnemers.

Sommige kinderen hadden zich uitgekleed voor een webcam, waarna de opgenomen beelden rondgingen. Andere kinderen werden bijvoorbeeld stiekem gefilmd terwijl ze tijdens een schoolkamp onder de douche stonden.

En
Lees meer
En dan staan je naaktbeelden op internet: kom je daar ooit nog overheen?

Aantal incidenten toegenomen

Van die leraren die ermee te maken hebben gekregen, zeggen twee op de vijf dat het aantal incidenten in de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Bijna de helft van de ondervraagde leerkrachten zegt dat er geen duidelijke afspraken zijn wat er moet gebeuren wanneer naaktbeelden van een leerling rondgaan. 

Op middelbare scholen speelde online shaming zelfs bij bijna 90 procent van de deelnemers, en ook daar zegt bijna de helft dat het verschijnsel toeneemt.

Volgens de onderzoekers zijn scholen niet verplicht om lessen in het leerplan op te nemen waarin aandacht wordt besteed aan online shaming. Dat komt omdat online shaming niet in het curriculum zit. Dat is het leerplan voor scholen dat voor het laatst in 2012 werd bijgewerkt door het ministerie van Onderwijs.

Demissionair onderwijsminister Arie Slob zegt in een reactie op het onderzoek dat het aan de orde stellen van 'mediawijsheid' op scholen zo snel mogelijk 'wettelijk moet worden verankerd' 

Experiment:
Lees meer
Experiment: wie grijpt er in bij bodyshaming? 'Je zet haar gewoon voor paal'

Representatief of niet?

Het onderzoek is in november uitgevoerd onder 410 leraren van groepen 7 en 8 en onder in totaal 279 zorgcoördinatoren en teamleiders op middelbare scholen.

De basisschoolleraren zijn representatief, zeggen de onderzoekers, maar bij de medewerkers van middelbare scholen hebben mogelijk vooral mensen gereageerd die al met online shaming te maken hebben gehad. Het kan dus zijn dat in het gehele voortgezet onderwijs minder vaak intieme foto's worden gedeeld dan uit dit onderzoek naar voren lijkt te komen.

Het onderzoek van Pointer wordt zondagavond uitgezonden op NPO2.

Omstreden
Lees meer
Omstreden chatdienst Omegle bij kinderen populair: 'Heftig wat mijn dochter te zien krijgt'