Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Werkt de booster beter als je nu een ander vaccin krijgt?

De boostercampagne is in volle gang. Iedereen krijgt automatisch één van de twee mRNA-vaccins toegewezen – Pfizer of Moderna. Maar ben je wel goed beschermd als je boostervaccin niet hetzelfde is als het vaccin dat je eerder kreeg?

"Als je in de eerste ronde Pfizer of Moderna hebt gekregen, maakt het niet vreselijk veel uit welke van die twee je nu krijgt", zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins en vaccinaties aan de Universiteit Leiden. "Drie keer Pfizer is in principe even goed als eerst tweemaal Moderna en nu een booster met Pfizer. Of andersom."

Volgens de deskundige zijn mensen die eerder AstraZeneca of Janssen kregen eveneens goed beschermd met een mRNA-vaccin. "Het is juist goed dat we boosteren met Pfizer en Moderna, want Janssen en AstraZeneca zijn voor herhaalde boosters net wat minder geschikt."

Ook de Gezondheidsraad heeft geadviseerd dat beide vaccins goede bescherming bieden.

Waarom
Lees ook:
Waarom ben je vooral met een booster goed beschermd tegen omikron?

Deze conclusies zijn volgens Van der Zeijst getrokken na vele onderzoeken, onder meer door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). "Er zijn allerlei combinaties en volgordes onderzocht. De werking is vergelijkbaar. Ook qua bijwerkingen ontlopen ze elkaar niet noemenswaardig."

Over het algemeen geldt: een week na de booster ben je het best beschermd. Daarna neemt de bescherming langzaam af.

Onderscheid naar leeftijd

Zelf je vaccin kiezen is er niet bij, bevestigt een RIVM-woordvoerder: "Je kunt inderdaad niet kiezen. Dat kon in de eerste ronde overigens ook niet. De verdeling van de twee vaccins over de priklocaties wordt vooral bepaald door de beschikbaarheid."

Hoogleraar Van der Zeijst valt bij: "Het gaat nu om haast maken. Uitzonderingen toestaan zou de zaak alleen maar ophouden."

Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen leeftijdsgroepen, zegt het RIVM. Mensen tussen de 18 en 30 jaar worden bij voorkeur ingeënt met Pfizer; hierbij is de kans 3 tot 5 keer kleiner dat jongeren myocarditis (ontsteking van de hartspier) oplopen. Deze bijwerking is zeldzaam en komt bij minder dan 1 op 10.000 doses voor. Wie ouder is dan 45, krijgt meestal Moderna. Er zijn signalen dat dit vaccin de immuniteit bij deze groep iets meer versterkt.

Telt
Lees ook:
Telt een coronabesmetting na twee vaccinaties ook als boosterprik?

Volgens hoogleraar Van der Zeijst krijgen we in maart misschien wel een keuzemogelijkheid: dan komt het nieuwe Novavax-vaccin waarschijnlijk beschikbaar. "Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Sommige mensen hebben daar bezwaar tegen. Novavax is geen mRNA-vaccin, maar een eiwitvaccin. Dus misschien kunnen die mensen daar straks wel voor kiezen."

De extra regeldruk op het systeem zou volgens hem meevallen. "Tegen die tijd is het boosterprogramma wel ongeveer klaar, of in elk geval in rustiger vaarwater. Dat zou ruimte moeten geven om die keuze mogelijk te maken."