Ga naar de inhoud
Vrienden van Amstel Live

Mega-operatie Ahoy voor concertreeks: 'Waarschijnlijk allemaal voor niets'

Machiel Hofman in Ahoy

Met een grote kans dat het allemaal voor niets is, zijn honderden podiumbouwers en technici in Ahoy bezig met de opbouw van de Vrienden van Amstel Live-concerten. De concertreeks begint volgende week, mits het kabinet de coronaregels gaat versoepelen. "Zolang we niets weten, moeten we ons voorbereiden. Dat je waarschijnlijk al het werk voor niets doet, is heel pijnlijk."

Een onwerkelijke en bizarre situatie. Pijnlijk ook. Zo omschrijft Machiel Hofman zijn gevoel. Hij is creatief producent van één van de grootste concertreeksen van ons land: de Vrienden van Amstel Live.

In de meeste ideale situatie zijn de eerste concerten vanaf 15 januari in Ahoy. Met 16.000 mensen, twee weken lang. De voorbereidingen zijn al een jaar bezig.

Lockdown

Producent Hofman weet ook wel: de kans dat evenement doorgaat, is vanwege corona heel klein. De lockdown duurt sowieso tot 14 januari en het is wachten op het besluit van het kabinet. Volgende week vrijdag is er een nieuwe persconferentie over de coronaregels.

"Maar als het toch door kan gaan, moeten we er klaar voor zijn." De creatief producent snapt dat de overheid coronaregels moet maken. "Ik respecteer ook de regels van de overheid."

Waar de producent wél grote moeite mee heeft, is de onzekerheid en onduidelijkheid. "We weten nog steeds niet precies wanneer er een persconferentie is en er een besluit genomen wordt over de lockdown. We vroegen in december het kabinet al om duidelijkheid, maar we hebben geen idee wanneer überhaupt duidelijkheid komt. Dat vind ik heel moeilijk te begrijpen."

'We hebben geen keus'

En dus zit er niets anders op om tot die tijd al het voorbereidende werk stug door te zetten. Want: stél dat het wel door kan gaan, dan moet alles klaar staan. "Er wordt ons geen keus gelaten", vindt Hofman.

Sinds december zijn zo'n honderd mensen dagelijks aan het buffelen in Ahoy. "Denk aan podiumbouwers, cateraars, technici, lichtregelaars, geluidtechnici en mensen voor de biertanks. En dat worden elke dag meer mensen."

Er wordt bij de opbouw rekening gehouden met alle scenario's: zoals een Ahoy met 16.000 mensen middels testen met toegang. Maar ook andere scenario's worden uitgezet."

Als het niet doorgaat, is de teleurstelling enorm. Hoeveel geld dat kost? Hofman wil geen bedrag noemen, maar 'het is zeker ongelooflijk veel geld'.  En een ontzettend aderlating voor het hele team.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS

Bron: RTL Nieuws