Ga naar de inhoud
'Ondermijning rechtsstaat'

Kaag over gebeurtenissen bij haar huis: 'Bedreigend en angstaanjagend'

Sigrid Kaag Beeld © ANP / Phil Nijhuis

Sigrid Kaag vond het 'bedreigend en angstig' dat er gisteravond iemand bij haar en haar gezin voor de deur stond met een fakkel. De D66-leider, in het volgend kabinet minister van Financiën en vicepremier, spreekt in een tweet van 'absurde en angstaanjagende gebeurtenissen'. 

Ze verzet zich in de tweet tegen de verharde toon en dreigementen waar meer politici mee te maken krijgen.

'Wees voorzichtig met het woord'

"De stelselmatige bedreiging van politici ondermijnt de rechtsstaat en de democratie", schrijft Kaag in haar verklaring. "Dat maakt dat wij allen, maar dan ook allen, een rol en verantwoordelijkheid hebben. We kunnen het niet in stilte laten passeren." Volgens haar is er 'werk aan de winkel', al zegt ze niet waar volgens haar een oplossing gevonden kan worden.

Kaag heeft in haar verklaring ook kritiek op 'wie denkt deze bedreigingen te moeten aanjagen', zonder daarbij namen te noemen. "Gisteravond laat nogmaals zien dat woorden leiden tot acties. Wees voorzichtig met het woord, met elkaar, en wees zuinig op onze democratie."

Man zit nog vast

Kaag heeft aangifte gedaan tegen de man met de fakkel. De 29-jarige Amsterdammer is gisteravond aangehouden en zit nog vast 'vanwege de intimiderende en bedreigende situatie'. Hij wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De man, die luistert naar de naam Max, schreeuwde voor de deur van de politicus complotleuzen en belde bij haar aan, zo is te zien op beelden op sociale media die ook werden gelivestreamd. Die beelden werden gefilmd door een vrouw. "Gisteren is ervoor gekozen de filmster niet aan te houden", zegt een politiewoordvoerster. Of daar nog verandering in komt, kon zij vanochtend nog niet zeggen.

Man
Lees meer
Man met fakkel opgepakt bij huis van D66-leider Kaag

Vaker opgepakt

Beelden die de man via een ruit in de woning van Kaag maakte, zijn veiliggesteld.

De politie kon nog niet bevestigen dat het om dezelfde man gaat die vorige maand werd opgepakt toen hij langsging bij de woning van demissionair minister Hugo de Jonge in Rotterdam, zoals sommige media berichten. 

De man is volgens de politie het afgelopen jaar meerdere keren aangehouden voor verschillende strafbare feiten.

De Jonge: 'Echt zorgwekkend'

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge signaleert dat bedreigingen tegen politici steeds heftiger worden. Tegen de Telegraaf zegt hij: "De heftigheid en intensiteit van bedreigingen van politici, dat ondervinden wij thuis aan den lijve, neemt gewoon toe. Dat is echt zorgwekkend. Politici moeten vrij hun werk kunnen doen, dat is ongelooflijk belangrijk."