Ga naar de inhoud
Dankzij priksnelheid

GGD: volgende week op meer plekken boosterprik zonder afspraak

Archieffoto van een rij voor de boosterprik. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Vanaf volgende week kunnen mensen op meer plekken in Nederland terecht om zonder afspraak een boosterprik te krijgen. De locaties worden later bekend. "Op vrijwel alle locaties is de vaccinatiecapaciteit en de priksnelheid de afgelopen tijd namelijk zo snel vergroot dat er nu plekken beschikbaar komen", meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

In Leeuwarden, Drachten en Venray kunnen mensen nu al zonder afspraak naar binnen lopen en een booster krijgen. Enkele duizenden mensen hebben daar al gebruik van gemaakt. Vanaf zaterdag kan dat ook in Maastricht.

Geplande afspraken

Wie op de vrije inloop langskomt en ergens anders al een afspraak had staan, hoeft die niet te annuleren. Deze mensen kunnen bij de boosterprik zeggen dat ze al een afspraak hadden, en de GGD zorgt dat die uit de systemen wordt gehaald.

Kwartier
Lees ook:
Kwartier wachten na boosterprik blijft vanwege de kans op een allergische reactie

Ongeveer 1,5 miljoen mensen kregen vorige week een boosterprik. Deze week stijgt dat mogelijk naar zo'n 1,7 miljoen. Ongeveer 11,9 miljoen volwassenen in Nederland zijn volledig gevaccineerd. Van hen zijn zo'n 4,5 miljoen inmiddels geboosterd en hebben 131.000 een aanvullende prik gehad.

Recente besmetting

Zo'n 1,1 miljoen mensen komen nog niet in aanmerking omdat ze onlangs corona hebben gehad en enkele honderdduizenden mensen hebben te recent hun laatste coronaprik gehad. Zij moeten nog even wachten. Dat betekent dat er nog ongeveer 6 miljoen mensen over zijn om te vaccineren.

Het is niet bekend hoeveel mensen voor de rest van de maand een boosterafspraak hebben gemaakt, en hoe hoog de opkomst uiteindelijk uitvalt. Vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge zei eerder deze week dat onvoldoende mensen de extra prik zijn komen halen.

Ruim
Lees ook:
Ruim 10 procent neemt geen booster: 'Bescherming waarschijnlijk kort, maar belangrijk'