Competitie weer van start

Met nog een week te gaan, slaat omikron toe bij clubs eredivisie: 'We zijn heel alert'

06 januari 2022 12:03 Aangepast: 06 januari 2022 12:05
Ajacied Antony tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Beeld © ANP

Zorgen zijn er nog niet, maar de KNVB zegt wel 'heel alert' te zijn op het stijgende aantal coronabesmettingen bij voetbalclubs. Ajax, PSV, Feyenoord en meerdere andere clubs meldden deze week positieve testen. Volgende week begint de eredivisie weer, morgen is het al de beurt aan de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie.

En dat met nog maar een week te gaan voor de start van de competitie. Bovendien lijkt het aantal besmettingen in Nederland vooralsnog niet te dalen, nu de omikronvariant om zich heen slaat.

Prikken of testen voor de wedstrijd

"We zitten er bovenop", laat woordvoerder Daan Schippers van de KNVB weten. De bedoeling is duidelijk: zoveel mogelijk voetballen. "Het minimumaantal spelers om te kunnen voetballen is dertien spelers van wie minimaal één keeper", zegt Schippers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PEC vanwege coronagevallen niet naar Duitsland voor oefenduel

De KNVB stuurde in de winterstop nieuwe voorwaarden naar de clubs waar spelers en staf aan moeten voldoen voordat ze naar een wedstrijd afreizen. Ze moeten aan één van de onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Een volledige vaccinatie (2 prikken), niet ouder dan 4 maanden
  • Doorgemaakte infectie 6 maanden vanaf ontstaan infectie
  • Een booster, vanaf 7 dagen na de boostervaccinatie voor een periode van 9 maanden
  • Een negatieve PCR- of antigeentest, afgenomen door een onafhankelijke partij

De KNVB benadrukt dat vaccineren niet verplicht is: "Maar dan moet je dus getest zijn op het coronavirus en een negatieve uitslag moet hebben. Deze test mag een PCR-test of een antigeen-(snel)test zijn en moet tijdig afgenomen worden door een onafhankelijke partij."

De bond heeft de clubs verder opgeroepen 1,5 meter te houden, waar dat mogelijk is. "Vooral in kleedkamers, bij de lunch, wedstrijdbesprekingen en vervoer. Dat helpt echt om besmettingen tegen te gaan."

Trainingskampen afgelast

Maar besmettingen buiten de deur houden is in veel gevallen dus al mislukt. Ajax meldde 'enkele gevallen', en heeft het trainingskamp in Portugal afgebroken. PSV zou naar Marbella afreizen, maar na enkele positieve tests ging de club überhaupt niet en ook Feyenoord en Heerenveen vertrokken niet na meerdere besmettingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax breekt trainingskamp in Portugal af vanwege positieve coronatests

Gaat het in het buitenland beter? Absoluut niet. De Engelse Premier League wordt al weken geteisterd door coronabesmettingen en er zijn al tientallen wedstrijden afgelast. Afgelopen week testten er 94 voetballers uit de hoogste competitie positief, een week eerder was dat 103.

'Competitie mag niet in gevaar komen'

In Spanje en Italië is het ook mis. Het aantal positieve testen binnen de selectie van Barcelona is opgelopen tot boven de 10 en ook de meerderheid van de Italiaanse clubs hebben besmettingen te verduren gekregen. Er werden in Italië ook al meerdere wedstrijden uitgesteld.

In Nederland dus nog geen afgelaste wedstrijden. 13 spelers van wie één keeper lijkt ook nog wel haalbaar, maar als de besmettingen zo blijven stijgen als de afgelopen dagen is niets ondenkbaar. De KNVB: "Het doel is dat als een wedstrijd gespeeld kan worden, deze ook doorgaat. De continuïteit van de competitie mag niet in gevaar komen door het onnodig uitstellen van wedstrijden."

Bekijk ook: booster helpt, maar krijg je daarmee ook corona de wereld uit?

Het verhoogt je bescherming flink, maar helemaal weg...

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore