Ga naar de inhoud
Noah bij jongens

Emma van troon gestoten: Julia populairste babynaam meisjes

Beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

De afgelopen jaren bleek Emma telkens de populairste babynaam voor ouders die een meisje hadden gekregen, maar vorig jaar was er een nieuwe 'winnaar', namelijk Julia. Bij jongens bleef Noah zoals de afgelopen jaren de meest gekozen naam.

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de Sociale Verzekeringsbank. Vorig jaar werden 753 meisjes de naam Julia gegeven. Emma (648) zakte naar de derde plek, en werd ook door Mila (696) gepasseerd. 

Jongens

In 2021 werden 945 jongetjes geboren die de naam Noah kregen. Ook vorig jaar was de naam het populairst. Noah wordt gevolgd door Lucas (734) en Sem (653). Andere populaire namen voor meisjes waren bijvoorbeeld Nora, Olivia, Sophie en Tess. Voor jongetjes waren buiten de top-3 vooral Daan Levi en Liam in trek bij ouders. 

In 2021 zijn in Nederland (tot en met november) 177.473 baby’s geboren: 90.943 jongens en 86.530 meisjes. De Sociale Verzekeringsbank kan door de uitbetaling van kinderbijslag zien welke namen pasgeboren baby’s hebben gekregen.

Op de lijsten staan niet alle kinderen: alleen namen die minstens 25 keer zijn gegeven, worden meegenomen, om hun privacy te beschermen. Er zijn vorig jaar zo'n 30.000 kinderen geboren met een uniekere naam, die dus niet in de lijst staan.

Bekijk hoe vaak jouw naam werd gekozen

Volgens Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, staat de populariteit van voornamen in Nederland niet op zichzelf. Hij ziet een internationale trend.

"De nummer één bij de jongens is een internationale topnaam, net zoals Lucas, Liam, James en Finn. Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al tien jaar de dienst uit. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net zoals Mila en de nu snel opkomende Olivia. Vooral Amerika lijkt daarbij het voorbeeld te geven."

Korte namen

Bloothooft noemt het opvallend dat "oudtestamentische - en korte - namen in trek zijn". Voorbeelden hiervan zijn Sem, Levi, Saar en Sara.

Een compleet andere namenlijst hoeft Nederland niet snel te verwachten. "Veranderingen in populariteit gaan langzaam maar gestaag", aldus de naamkundige. "Pas na zo'n 25 jaar, een generatie, zien we weer een nieuwe toplijst."

De
Lees ook:
De klok sloeg 12 en daar was Emily: de eerste baby van 2022
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.