Schreeuwde complotleuzen

Man met fakkel opgepakt bij huis van D66-leider Kaag

05 januari 2022 23:59 Aangepast: 06 januari 2022 11:47

De politie heeft gisteravond een man aangehouden die met een fakkel voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond. Dat bevestigt de partij. Kaag heeft aangifte gedaan. De man schreeuwde complotleuzen voor de deur van de politica, valt te zien op beelden op sociale media.

Kaag zit thuis in isolatie, omdat ze in contact is geweest met iemand die met het coronavirus besmet is. Net als veel andere politici wordt de aanstaande minister van Financiën met enige regelmaat bedreigd en geïntimideerd.

Aanbellen

De man werd gefilmd door medestanders, die samen leuzen riepen. Op de beelden is te zien hoe de man aanbelde bij het huis, en zelfs door het raam in de deur filmde.

Beeld uit het filmpje dat op social media werd geplaatst. Beeld uit het filmpje dat op social media werd geplaatst.

Volgens verschillende media zou de aangehouden man vorige maand ook zijn opgepakt toen hij langsging bij de woning van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in Rotterdam.

Meldingen overlast 

De politie bevestigt de aanhouding en stelt dat er meerdere meldingen van overlast werden gedaan in de buurt. "Naderhand hebben we ook gezien dat er een livestream was op sociale media. Die heeft ook meegeholpen voor het in kaart brengen wat er precies gebeurd is."

De man zou aan de hand van de livestreambeelden herkend zijn en daarna aangehouden. Of de verdachte inderdaad ook eerder bij minister De Jonge op de stoep stond, kon de politie nog niet zeggen. De zaak wordt nu verder onderzocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politici stuk vaker bedreigd na komst corona: 600 meldingen

Politici reageren vol afschuw op het voorval. Kaags secondant Rob Jetten spreekt van 'intimiderend tuig'. "Blijf weg bij huizen van politici. Hoe ver moeten we het laten komen in Nederland?" D66-Kamerlid Jan Paternotte noemt het 'totaal idioot en enorm bedreigend'. "Wie aan onze ministers komt, komt aan onze democratie. En ja: woorden doen ertoe."

'Aangewakkerd door FvD'

Ook leiders van andere partijen veroordelen de actie, onder wie Lilianne Ploumen van de PvdA, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, Lilian Marijnissen van de SP, Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren en Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging.

Segers en Ploumen wijzen tevens in hun tweets met beschuldigende vinger naar Forum voor Democratie (FvD). "Intimidatie van politici, aangewakkerd door de complottheorieën van Baudet en consorten heeft als doel ons aller vrijheid en democratie te ondermijnen. Daar moeten we allemaal tegen opstaan", schrijft de PvdA-leider. Segers: "Tegen iedereen met een zwak voor FvD zou ik willen zeggen: word wakker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore