Ga naar de inhoud
'Vuurwerkverbod niet voldoende'

773 vuurwerkslachtoffers, verdubbeling ten opzichte van vorig jaar

Beeld © ANP

Rond de jaarwisseling zijn 773 mensen in Nederland gewond geraakt door vuurwerk. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen 383 mensen door de huisarts (HAP) of bij de spoedeisende hulp (SEH) behandeld moesten worden. In beide jaren gold een vuurwerkverbod.

Dat meldt VeiligheidNL na onderzoek. Het aantal slachtoffers is dus fors hoger dan vorig jaar, maar wel lager dan de jaren daarvoor:

Brandwonden en oogletsels

De meeste mensen moesten zich laten behandelen vanwege brandwonden (37 procent) en oogletsels (19 procent). Eén op de vijf slachtoffers (19 procent) had letsel aan het hoofd.

Zoals elk jaar veroorzaakten vuurwerkongevallen enkele amputaties, dit jaar van een of meerdere vingers en allemaal door zwaar illegaal vuurwerk.

Ongeveer de helft (48 procent) van de gewonden was omstander. Mensen raakten gewond door allerlei soorten vuurwerk:

Relatief veel kinderen gewond

Ruim de helft van de slachtoffers was jonger dan 20 jaar (53 procent).

190 slachtoffers, bijna een kwart, waren jonger dan 12 jaar. Deze leeftijdsgroep mag geen vuurwerk afsteken, ook geen F1-vuurwerk. Toch had bijna de helft (48 procent) van deze slachtoffertjes het vuurwerk zelf afgestoken.

Categorie-F1-vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd. Hieronder vallen sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers en kleine ijsfonteintjes. Je mag categorie-F1-vuurwerk kopen vanaf 12 jaar. Dit vuurwerk is het hele jaar door verkrijgbaar en je mag het ook het hele jaar door afsteken.

Bijna de helft (47 procent) van de kinderen onder de 12 jaar liep letsel op door F1-vuurwerk, en nog eens 18 procent door grondbloemen/grondtollen, waarvan meestal niet bekend is of het om F1- of F2-vuurwerk gaat.

De 9-jarige Alessio pakte een stuk illegaal vuurwerk van de grond op. Hij raakte gewond aan zijn hand en moest naar het ziekenhuis, vertelt hij in deze video:

Alessio (9) pakte vuurwerk van de grond: 'Hij ging ineens af'

02:03

TikTok-challenge

Verder valt op dat een TikTok-challenge geleid heeft tot letsel bij kinderen. Het gaat dan om het uittrappen van brandend F1-vuurwerk omdat dit een hardere knal zou geven. 8 procent van de letsels bij kinderen onder de 15 jaar werd hierdoor veroorzaakt.

Jongetje
Lees ook:
Jongetje (12) overleden na explosie met 'klaphamer', man aangehouden

Verklaring voor de stijging

Dat er meer vuurwerk is afgestoken, heeft er voor een deel mee te maken dat je dit jaar in België wel vuurwerk kon kopen, meldt VeiligheidNL. Vorig jaar was dat niet mogelijk.

Daarnaast hebben de onderzoekers het vermoeden dat ook de afname van het draagvlak voor de lockdownmaatregelen een rol heeft gespeeld. Daarnaast had veel oogletsel voorkomen kunnen worden door het dragen van een vuurwerkbril. En veel kinderen en ouders houden zich niet aan de leeftijdsgebonden vuurwerkverboden.

Ondanks
Lees ook:
Ondanks vuurwerkverbod 10 miljoen euro schade tijdens jaarwisseling

'Vuurwerkverbod niet voldoende'

Volgens Martijntje Bakker, directeur VeiligheidN, is een vuurwerkverbod alleen niet voldoende om het aantal slachtoffers te verminderen. Er zou volgens haar meer voorlichting moeten komen over welk vuurwerk wel en niet afgestoken mag worden, vanaf welke leeftijd en welke voorzorgsmaatregelen van belang zijn.