Tijdens psychose

Rechtbank Rotterdam veroordeelt man die kop van kat afhakte met bijl

05 januari 2022 11:22 Aangepast: 05 januari 2022 15:01
De man moest vorige maand voor de rechter verschijnen in Rotterdam.

De rechtbank in Rotterdam heeft een man veroordeeld omdat hij de kop van zijn kat heeft afgehakt met een bijl. De man belandde in een psychose nadat hij twee sixpacks bier, amfetamine en medicatie door elkaar had ingenomen. De rechter noemt het 'onbegrijpelijk' wat de man zijn kat heeft aangedaan.

"De man heeft een weerloos dier, dat van hem afhankelijk was, zonder enige aanleiding of noodzaak met een hakbijl gedood. Dat is een ernstig strafbaar feit", zo staat te lezen in het vonnis van de rechtbank. De man moest vorige maand voor de rechter verschijnen nadat hij de kat in mei doodde.

Verdachte heeft bekend

Dat deed hij tijdens een 'floride psychose', zo concludeerde de psychiater die hem onderzocht heeft. Het gaat daarbij om het stadium waarin symptomen zoals bijvoorbeeld wanen en hallucinaties duidelijk merkbaar zijn.

De verdachte bekende tijdens de rechtszaak dat hij zijn kat had onthoofd met de hakbijl die aan zijn muur hing. Daarnaast liet hij weten dat hij wist dat hij angstig of depressief kon worden als hij naast zijn medicatie ook alcohol en verdovende middelen zou gebruiken. Toch deed hij dat, die bewuste dag in mei.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buurman voor rechter om 'stelen' kat: 'Geef mijn Felix terug'

De rechter noemde het daarom 'zorgelijk' dat hij ondanks zijn kwetsbaarheid, waarvan hij op de hoogte was, toch alcohol en drugs is blijven gebruiken. "De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij geen enkele verantwoording lijkt te nemen voor zijn gedrag en evenmin stappen wil zetten om dit soort gedrag in de toekomst te voorkomen." De verdachte zou tijdens de zitting een 'starre houding' hebben gehad en stond niet open voor verdere onderzoeken.

Melden bij verslavingsreclassering

De rechtbank legde de man daarom een celstraf op van 90 dagen, met aftrek van de dagen dat hij al in de cel had doorgebracht, waarvan 48 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet de man zich gaan melden bij de verslavingsreclassering. Zij zullen grenzen opleggen voor het middelengebruik van de man en hem daarop controleren.

Daarnaast mag de man voor zeker twee jaar geen dieren houden, hij zal hierop worden gecontroleerd door middel van huisbezoeken door de reclassering, de Landelijke Inspectie Dierenbescherming, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of de politie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore