Handamputaties en botbreuken

Plastisch chirurgen zien verdubbeling aantal vuurwerkslachtoffers, jongste slachtoffer 7 jaar oud

05 januari 2022 10:06 Aangepast: 05 januari 2022 15:13
Een cobra 6. Beeld © ANP

Plastisch chirurgen hebben rond de jaarwisseling 39 slachtoffers behandeld, een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zorgde illegaal vuurwerk dit jaar voor dertien ernstige handletsels, waarvan vijf bijna volledige handamputaties, diverse botbreuken en brandwonden.

Letsels door de Cobra - zwaar knalvuurwerk - staan volgens de chirurgen met stip op 1. Van de slachtoffers zijn er zestien minderjarig.

"Het jongste slachtoffer is slechts 7 jaar oud. Ook hij onderging een gedeeltelijke amputatie", meldt de NVPC.

Een jaar geleden nam het aantal vuurwerkslachtoffers dat behandeld werd door plastisch chirurgen nog af met bijna tweederde, meldde de NVPC destijds. Toen werden 18 slachtoffers behandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Incidenten jaarwisseling op een rij: ongelukken, geweld en branden

Eerder werd al bekend dat het ook op de spoedeisende hulp in de ziekenhuizen 'duidelijk drukker' was dan vorig jaar, zei David Baden, voorzitter van de wetenschappelijke beroepsvereniging van spoedeisende hulpartsen, tegen RTL Nieuws.

TikTok-challenge

Volgens hem kwamen mensen binnen met brandwonden door het afsteken van vuurwerk. "Het gaat ook om jonge kinderen die een TikTok-challenge deden waarbij je vuurwerk moet uitstampen."

De situatie in de ziekenhuizen was volgens hem wel 'beheersbaar', maar dus niet rustig. "Wat vooral opvalt is het aantal mensen dat te veel alcohol en drugs tot zich had genomen."

Bekijk ook: Nederland trekt zich weinig aan van vuurwerkverbod

Er gold een vuurwerkverbod, maar daar was op veel plekken niks van te merken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore