189.000 kippen

Tweede dag op rij: pluimveebedrijven geruimd om vogelgriep

05 januari 2022 02:41 Aangepast: 05 januari 2022 08:42
Een pluimveebedrijf wordt geruimd, ter illustratie. Beeld © ANP

Voor de tweede dag op rij moeten tienduizenden dieren worden afgemaakt om een uitbraak met de vogelgriep. Gisteren moesten 220.000 kuikens in Friesland worden geruimd, vandaag kost de vogelgriep aan 189.000 legkippen in Overijssel het leven.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat het om een gevaarlijke (hoog pathogene) variant van de vogelgriep gaat die is geconstateerd bij een bedrijf in het Overijsselse Bentelo.

Bedrijven in de omgeving

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden alle 120.000 legkippen bij dit bedrijf afgemaakt. Uit voorzorg worden ook de 69.000 kippen bij het naastgelegen bedrijf van dezelfde eigenaar geruimd.

Twee andere pluimveebedrijven in de directe omgeving hebben geen directe contacten met de besmette boerderij. Die worden geblokkeerd en intensief gemonitord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw uitbraak vogelgriep: 220.000 kuikens geruimd in Friesland

In een gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen vier pluimveebedrijven, deze worden nauwlettend in de gaten gehouden. In de 10 kilometerzone rondom het bedrijf is een vervoersverbod ingesteld. In dit gebied liggen 32 andere pluimveebedrijven.

Ernstige ziekte

Hoog pathogene vogelgriep leidt bij vogels tot ernstige ziekte en sterfte. De zogenaamde laag pathogene vogelgriep heeft een milder ziekteverloop bij pluimvee en is minder besmettelijk. Volgens Europese regels is het niet verplicht om bij deze variant de ziekte te bestrijden.

Gisteren moesten uit voorzorg 220.000 vleeskuikens worden geruimd op twee pluimveehouderijen in het Friese Blija vanwege de vogelgriep. Sinds het najaar zijn er in Nederland al 920.000 dieren uit voorzorg geruimd. Experts stellen dat Europa dit jaar kampt met de ergste uitbraak van de vogelgriep ooit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vogelgriep is een blijvertje geworden en dat is zorgelijk: 'Virus heeft zich aangepast'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore