Ga naar de inhoud
Nieuwe methodes

Cold case: stripverhaal en 3D-beeld leveren politie 250 tips op

De strip waarmee de politie aandacht zocht voor de cold case. Beeld © Politie.nl

Een stripverhaal over een cold case en een driedimensionaal beeld van een verdachte hebben de politie al 250 tips opgeleverd. Met de innovatieve opsporingsmethoden proberen rechercheurs twee verkrachtingen uit 2010 op te lossen.

De politie meldde gisteravond in Opsporing Verzocht hoeveel tips er binnenkwamen over de twee verkrachtingen en een poging daartoe in kelderboxen in Schiedam en Vlaardingen.

Tv-interviews met slachtoffers

Eind vorige maand werd de strip over de cold case door de politie naar buiten gebracht. Eerder liet de politie ook driedimensionale beelden maken van de mogelijke dader. Die beelden werden onlangs ook op televisie getoond, samen met interviews met de drie slachtoffers.

Politie
Lees ook:
Politie maakt driedimensionaal beeld van gezochte zedenverdachte

De zedenverdachte benaderde in de nazomer van 2010 drie meisjes op het moment dat ze hun fiets in een kelderbox wilden zetten. Hij sprak ze aan met een smoes over een fietspomp, waarna hij ze onder bedreiging met een mes seksueel misbruikte.

Jonge meisjes

De meisjes waren toen 13 en 15 jaar oud. Een meisje wist de man te ontvluchten. De man sloeg twee keer toe in Vlaardingen en eenmaal in Schiedam. Vermoedelijk woonde hij toen daar in de buurt, denkt de politie.

Man
Lees ook:
Man (44) opgepakt voor dood Groningse Els Slurink in 1997

De politie stelt de tips uit te pluizen en kan nog niet zeggen of de gouden tip ertussen zit. Wel riep een woordvoerder gisteren in de uitzending van Opsporing Verzocht op nieuwe tips vooral te blijven delen. "Elke tip kan net dat stukje extra informatie bevatten dat later cruciaal blijkt te zijn."

Kracht van beeld

De strip was het idee van stripuitgever Seb van der Kaaden, vertelde hij vorige maand in het AD. "We zoeken continu naar manieren om een cold case onder de aandacht te brengen", legde een woordvoerder van de politie aan de krant uit.

"Deze zaak is geschikt, omdat we zo'n duidelijk signalement van de dader hebben. De kracht zit 'm in een beeld: dat zegt meer dan duizend woorden. We hopen zo ook mensen aan te spreken die moeite hebben met lappen tekst. Mogelijk geldt dat laatste voor de naasten van de dader. En je wilt hen kunnen bereiken", vertelde de woordvoerder. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore