Ga naar de inhoud
Door een misdrijf omgekomen

Esmee (14) wordt door stoet van paarden naar haar laatste rustplaats geleid

Bloemen op de plek waar het lichaam van de 14-jarige Esmee werd gevonden. Beeld © Novum RegioFoto

Esmee (14), die vrijdagochtend na een misdrijf dood werd gevonden in Leiden, wordt zaterdag door een stoet van paarden naar haar laatste rustplaats begeleid. Voor deze stoet zullen twee politiepaarden lopen. "Het is mooi dat dit mogelijk is."

Dat laat Wilbert van der Post weten. Hij is de eigenaar van het paardenpension waar Esmee een paard verzorgde en de woordvoerder namens de familie.

Politiepaarden

De afscheidsdienst vindt zaterdag plaats in besloten kring. "Na de dienst gaan we in een stoet naar de begraafplaats." Voorop zullen twee politiepaarden lopen. "Esmee wilde later graag bij de bereden politie werken. Het is mooi dat dit mogelijk is."

Gymvereniging
Lees ook:
Gymvereniging waarvan Esmee (14) en verdachte lid waren, is geschokt

Daarna volgt de witte koets waarmee Esmee naar haar laatste rustplaats wordt gebracht. Naast de volgauto's lopen 10 tot 20 paarden van het pensioen mee in de stoet. "Naast de paarden lopen stalgenoten, vrienden en vriendinnen van Esmee", vertelt Wilbert. 

Witte bloemen

Hij sluit de stoet af met zijn pick-up. "In de laadbak zullen veel bloemen liggen." Iedereen die dat wil kan langs de route staan. Ze mogen bloemen, het liefst witte bloemen, in de pick-up leggen. "Wit was haar lievelingskleur." 

Wilbert laat weten dat de route loopt vanaf boerderij Elza Hoeve in Leiden, via de Vlietweg, het Lammenschansplein, de Voorschoterweg, Churchillaan, Doctor Lelylaan en de Haagse Schouwweg. 

Geen fakkels of vuurwerk

Hij vraagt de omstanders rekening te willen houden met de paarden en geen vuurwerk of fakkels te gebruiken langs de route.

Esmee was donderdagavond 30 december rond middernacht als vermist opgegeven. De politie startte een onderzoek. De volgende ochtend meldde een groepje sporters dat ze in een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden een lichaam hadden gevonden. Het bleek om het vermiste meisje te gaan.

Politie
Lees ook:
Politie is op zoek naar de fiets van overleden Esmee (14)

Verdachte is aangehouden

Het onderzoek leidde naar de aanhouding van een 32-jarige man. Volgens de politie kenden hij en het slachtoffer elkaar. De politie onderzoekt wat de rol van de verdachte is geweest en is dringend op zoek naar getuigen. 

De politie vroeg vanavond aandacht voor de zaak in het programma Opsporing Verzocht. De fiets van de 14-jarige is nog altijd niet terecht. Daarom toonde de politie een soortgelijke fiets in Opsporing Verzocht. De politie zoekt een zwarte elektrische fiets met voorop een bruine rieten mand.

Bekijk ook: Verslagenheid is groot na dood Esmee

01:15
"Ik ben zelf ook moeder en ik maak me zorgen over waar het heen gaat met de wereld."