Ga naar de inhoud
Chemische stoffen

Strengere regels voor inkt: 'Kan tatoeages niet meer afmaken'

Een tatoeage bij Tattoo Bob. Beeld © ANP

Door nieuwe Europese regelgeving mogen tatoeëerders niet alle tattoo-inkt meer gebruiken. Sommige tattoo-inkt bevat namelijk chemicaliën die vanaf vandaag verboden zijn. Producenten zijn bezig met alternatieven, maar die zijn er nog niet altijd.

Het gaat om vierduizend gevaarlijke chemische stoffen die niet meer mogen voorkomen in tatoeage-inkt. Deze stoffen kunnen allergische reacties of huidproblemen veroorzaken en kankerverwekkend zijn als ze door het lichaam gaan zwerven.

Daarom geldt in alle Europese lidstaten vanaf vandaag een verbod op het gebruik van inkt met deze stoffen. Ook voor conserveringsmiddelen die de inkt kleur geven en zorgen voor houdbaarheid, gelden nieuwe regels.

Grote klap

Voorzitter Andy Spaan, van de Nederlandse brancheorganisatie voor Tattoo Kunst (NBTK), is niet tevreden over de nieuwe regels en over de manier waarop de verandering gecommuniceerd is. "In september vorig jaar kregen we ineens een brief waarin alle nieuwe regels stonden."

Tattoo
Lees ook:
Tattoo met indrukwekkend levensmotto Peter R. de Vries

Ook voor tattoo-shopeigenaar Timen Greijdanus van de Blue Root Tattoo in Assen is dit een grote klap. "De lockdown die inging was al een grote domper, maar nu voldoen veel van inkten die ik gebruik kennelijk niet aan de nieuwe regelgeving. Het gevolg is dat ik sommige tattooprojecten niet kan afmaken en andere tattoos niet meer kan zetten."

Onzeker en boos

Een van zijn klanten die nu de dupe lijkt te zijn, is Gea Baas. Zij kwam bij Greijdanus voor een cover-up, een tattoo om een eerdere mislukte tattoo te verbergen. "We hebben samen een plan gemaakt en meerder sessies gepland. Door de nieuwe regelgeving lijkt het er op of ik niet meer dezelfde tattoo kan krijgen zoals gepland."

Voor Baas is dat best een dingetje. "Het is mijn onderarm en die is best goed in beeld, dat maakt mij onzeker en boos. Juist de nieuwe tattoo met mooie kleuren kon dit verbergen." Ook met haar werk zorgt het voor problemen. "Ik werk in de zorg en daarvoor draag ik zorgjasjes met korte mouwen. De laatste tijd draag toch steeds vaker een T-shirt met langere mouwen om de onafgemaakte tattoo te verbergen."

10.000 keer schadelijker

Maar waarom wordt het verboden? Dermatoloog Thomas Rustemeyer werkt bij de Tattoopoli in het VUmc en denkt dat er te lang geen aandacht is geweest voor de schadelijkheid van bepaalde tattoo-inkt. "Eerst was er geen regelgeving", zegt Rustemeyer, "Niemand heeft het in de gaten gehouden en toen er wel chemische analyses werden gedaan, toen zagen ze pas hoe gevaarlijk de chemicaliën in de inkt zijn." Volgens Rustemeyer gaat het om kankerverwekkende stoffen die we ook kennen van tabak. "Je kunt er long- en blaaskanker van krijgen."

Boa's
Lees ook:
Boa's mogen tattoos laten zien in Rotterdams OV: 'Niet overal geaccepteerd'

De Nederlandse brancheorganisatie voor Tattoo Kunst (NBTK) zegt dat dit bij een goede tatoeage niet gebeurt. Volgens de NBTK kunnen de gevaarlijke stoffen pas door het lichaam gaan zweven als de tatoeage niet goed is aangebracht. Bij tatoeëerders met een vergunning gebeurt dat niet, aldus de brancheorganisatie. Een goede tatoeage wordt ingekapseld tussen twee huidlagen. De inkt zit dan vast op de plek van de afbeelding.

Chronische blootstelling

"Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met een sigaret, alleen is het 10.000 keer schadelijker. De lymfeklieren zorgen voor de afvoer van het inkt en je vindt zeker driekwart van de inkt die is ingebracht terug in het lichaam." Een schatting maken van de hoeveelheid mensen die hier last van heeft, kan Rustemeyer dan weer niet. "Het gaat om chronische blootstelling en daarom is het moeilijk in te schatten."

Verder zijn de stoffen volgens Rustemeyer niet noodzakelijk om de kleur van de inkt te behouden. "Ze zitten echt als onzuiverheid in de inkt. Alle kleuren zou je hetzelfde kunnen aanbieden, als ze maar zuiver zijn."

Geen verbieding van tatoeages of inkten

Een woordvoerder van de Europese Commissie vertelt aan RTL Nieuws dat ze geen tatoeages of tatoeage-inkten verbieden, maar dat de nieuwe regels gevaarlijke chemische stoffen verbieden. Met deze nieuwe regels worden EU-burgers hetzelfde beschermd, ongeacht het land waar zij zich laten tatoeëren en ongeacht of de inkt al dan niet in de EU is gemaakt.

Ook zijn er volgens de Europese Commissie veel meldingen van allergieën en huidproblemen als gevolg van tatoeages. Daarnaast zijn er ook andere negatieve gevolgen voor de gezondheid, zoals kanker, als gevolg van giftige chemicaliën die in tatoeage-inkt worden aangetroffen. Bovendien kunnen chemische stoffen in tatoeage-inkten zich door het hele lichaam verspreiden door het bewegen van deze stoffen naar de lymfeknopen.