Ga naar de inhoud
Net als bij eerdere prikken

Kwartier wachten na boosterprik blijft vanwege de kans op een allergische reactie

Archieffoto van een wachtruimte na de boosterprik. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Mensen die de komende tijd een booster krijgen, moeten net als bij de eerste prikken een kwartier wachten voordat ze de vaccinatielocatie weer verlaten. Deze wachttijd blijft nodig, omdat mensen een ernstige allergische reactie kunnen krijgen op het vaccin.

Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten na een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en bijwerkingeninstituut Lareb.

'Snel kunnen ingrijpen'

Als er een ernstige reactie optreedt, kan dit gevaarlijk zijn. Daarom zijn er ook medici aanwezig in deze wachtruimte. "Zij kunnen zeer snel ingrijpen. Het is niet te voorspellen bij wie deze reactie optreedt", meldt het ministerie. Volgens het departement heeft de wachttijd geen invloed op het priktempo bij de GGD'en.

Volgens het Lareb zijn er 13 meldingen van heftige allergische reacties op elke miljoen coronaprikken.

Hoe
Lees ook:
Hoe groot is de kans op een ernstige allergische reactie na vaccinatie?

Priktempo verhogen

Het ministerie had afgelopen december gevraagd om het onderzoek naar het schrappen van de wachttijd. Als mensen na de boosterprik meteen de vaccinatielocatie kunnen verlaten, en niet een kwartier op een stoel hoeven te zitten, zou dat misschien kunnen helpen om het tempo van de vaccinatiecampagne te verhogen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties en de Europese vaccinwaakhond, het EMA, adviseren ook om gevaccineerden 15 minuten lang goed in de gaten te houden. Als mensen allergisch reageren op het vaccin, is de kans daarop het grootst in het eerste kwartier.

Mensen die in het verleden al heftige reacties op een prik hebben gehad, moeten minstens een half uur in de gaten worden gehouden.

Een op drie volwassenen heeft al een boosterprik gehad

Bijna een op de drie volwassenen heeft een boosterprik gekregen tegen het coronavirus. Ongeveer 4,5 miljoen mensen ontvingen een booster, 32 procent van het totaal, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag in de wekelijkse cijfers. 

Ongeveer 11,9 miljoen volwassenen in Nederland zijn volledig gevaccineerd. Van hen zijn zo'n 4,5 miljoen inmiddels geboosterd en hebben 131.000 een aanvullende prik gehad. Dat betekent dat er nog 7,2 miljoen volwassenen zijn die in aanmerking komen voor een boosterprik. Daarvan hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen onlangs corona gehad en enkele honderdduizenden mensen die te recent hun laatste coronaprik hebben gehad. Zij moeten dus nog even wachten.

De overheid wil tegen het einde van januari de meeste volwassenen een boosterprik gegeven hebben. Daarvoor moeten ongeveer 1,5 miljoen boostervaccinaties per week worden gegeven. Dat komt overeen met het priktempo van de afgelopen week. Toen zijn 1,54 miljoen boosterprikken gezet. 

Marilijn
Lees ook:
Marilijn kreeg allergische reactie op coronavaccinatie: 'Wat moet ik nu?'