Huis verwoest door vuurwerk

Netty is alles kwijt: 'Idiote actie van een paar gasten die lol wilden hebben'

04 januari 2022 15:45 Aangepast: 04 januari 2022 16:15
Binnen een uur was het huis helemaal afgebrand. Beeld © Edwin Zandhuis

Ondanks het vuurwerkverbod is er opvallend veel vuurwerkschade. Netty Goddaard uit Elburg raakte alles kwijt. Haar huis werd verwoest nadat er vermoedelijk een SOS-pijl op terecht kwam, een nood-vuurpijl die op schepen wordt gebruikt om een noodsignaal uit te zenden. Toen de vuurbal insloeg was er geen redden meer aan. Buurvrouw Bardette kan vanwege de ravage ook niet terug naar haar huis. "Verdrietig dat je zo het nieuwe jaar moet beginnen."

Nu de brand is geblust en het stof is neergedaald wordt duidelijk hoe vernietigend het vuurwerk tijdens oud en nieuw heeft toegeslagen in het historische centrum van Elburg in Gelderland. Een groot gapend gat is te zien op de plek waar tot voor kort het monumentale huis van de 74-jarige Netty stond.

Waarschijnlijk boorde een SOS-pijl zich in haar dak en zorgde voor een catastrofe. De Elburgse is zelf te aangeslagen om media te woord te staan.

Zwaar beschadigd

"Gelukkig leven we allemaal nog en zijn ook de twee konijnen van Netty gered. Dat is het enige goede nieuws", zegt buurvrouw Bardette Visch (35). Ook Bardettes huis is zwaar beschadigd. Ze moet daarom tijdelijk bij haar moeder wonen.

Het centrum van Elburg heeft veel monumentale gebouwen die als het ware in elkaar overlopen. "Mijn badkamer grenst aan het pand van Netty en heeft veel schade. Ook zijn veel leidingen in mijn huis vernield en er is kortsluiting vanwege het bluswater. Wanneer ik weer terug naar mijn huis kan? Geen idee."

Razendsnel

Bardette was die bewuste nacht bij vrienden in de buurt oud en nieuw aan het vieren. "Een omwonende zag de vuurbal en ook een paar jongens die wegrenden en attendeerde mij daarop."

Het zal wel meevallen, dacht ze eerst nog. "Maar in korte tijd stond er allemaal brandweer in mijn straat en sloegen de vlammen uit het dak." 

Vanaf de straat zag Bardette hoe brandweermannen probeerden te redden wat er te redden viel. Maar de vlammen waren te verwoestend. "Het ging echt razendsnel".

Er is niets meer van het huis van Netty over Er is niets meer van het huis van Netty over

Veel vuurwerkschade

De schade wordt geschat op 1 miljoen euro. Dat is 10 procent van de totale schade in ons land, blijkt uit cijfers van de Bond van Verzekeraars. Die schat de totale schade dit jaar met oud en nieuw op zo'n 10 miljoen euro. "Schade veroorzaakt door vuurwerk is de grootste kostenpost", zegt woordvoerder Iwanna de Jonge.

De Bond van Verzekeraars noemt de cijfers vergelijkbaar met een 'normale’ oud en nieuw zonder vuurwerkverbod of coronamaatregelen. "We kunnen wel concluderen dat er veel meer vuurwerk is afgestoken dan tijdens de jaarwisseling van 2020 naar 2021."

"Netty is alles kwijtgeraakt door zo'n idiote actie van een paar gasten die lol wilden hebben", zegt Edwin Zandhuis. Hij woont recht tegenover het monumentale gebouw en zag hoe binnen een uur het huis volledig werd verwoest.

Edwin is een actie gestart om geld in te zamelen voor zijn buurvrouw. Hij zat op de bank de oudejaarsconference terug te kijken toen hij sirenes hoorde. "Ik deed de voordeur open om te kijken wat er aan de hand was en werd overvallen door een enorme hitte. Je schrikt je wild."

Zorg om bewoonster

De eerste zorg was of bewoonster Netty veilig was, vervolgt hij. "Ze was gelukkig zelf wakker geworden. Netty heeft haar twee konijnen meegenomen en kwam zelf naar buiten." Buurtbewoners sloegen ook ramen in bij naastgelegen woningen, zegt de overbuurman. "Gelukkig wist iedereen op tijd hun huizen te verlaten.

Edwin heeft geen goed woord voor de actie en de gevolgen. "Netty is zo'n lief mens die altijd voor iedereen klaarstaat. Mijn vrouw stond eerder op de avond nog bij haar binnen. Ze is altijd zo hartelijk. Nu is haar hele huis verwoest door zo'n pijl die doelbewust is afschoten. Idioot is het."

Opvallend veel vuurwerkschade

Het Verbond van Verzekeraars schat de schade dit  jaar op ongeveer 10 miljoen euro: 8 miljoen schade aan woningen en 2 miljoen schade aan auto’s.  Schade door vuurwerk is veruit de grootste schadepost tijdens oud en nieuw. De bond ziet een verdubbeling van de vuurwerkschade ten opzichte van vorig jaar. Daaruit valt op te maken dat er veel meer vuurwerk is afgestoken dan tijdens de vorige nieuwjaarswisseling waarin ook een vuurwerkverbod gold. De werkelijk verzekerde schade ligt hoger vanwege medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore