Ga naar de inhoud
'Heeft veel impact'

Gymvereniging waarvan Esmee (14) en verdachte lid waren, is geschokt

Op de plek waar Esmee werd gevonden, zijn bloemen neergelegd Beeld © ANP/Novum RegioFoto

De gymvereniging in Leiden heeft geschokt gereageerd op het overlijden van de 14-jarige Esmee. Sinds november was het meisje, dat op oudejaarsdag levenloos in een park werd gevonden, lid van de club. Olivier van de G., de verdachte in de zaak, was trainer bij diezelfde vereniging. "Het heeft enorm veel impact op iedereen."

Esmee (14) werd donderdagavond 30 december rond middernacht als vermist opgegeven. De politie startte daarna een groot onderzoek en ging op zoek naar haar. De volgende ochtend meldde een groepje sporters dat ze in een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden een lichaam hadden gevonden. Het bleek om Esmee te gaan. 

Esmee
Lees ook:
Esmee (14) uit Hazerswoude kwam door misdrijf om het leven: 'Uit ons leven weggerukt'

De politie liet al snel weten dat Esmee door een misdrijf om het leven was gekomen. Diezelfde dag kon een verdachte worden aangehouden: de 32-jarige Olivier van de G.. Gisteren liet het Openbaar Ministerie (OM) weten dat hij verdacht wordt van ontucht, en van moord dan wel doodslag. 

Springgroep

Het OM vertelde daarnaast dat de verdachte en Esmee elkaar kenden. In ieder geval is duidelijk dat Esmee sinds november vorig jaar lid was van de springgroep van Gymsport Leiden. Olivier was de trainer van een springgroep bij diezelfde vereniging. Of hij ook Esmee's trainer was, is onduidelijk.

De voorzitter van Gymsport Leiden, Arthur Haasbroek, wil tegenover RTL Nieuws niets kwijt over de verdachte. "Al onze aandacht gaat naar het overlijden van Esmee. Het nieuws daarover is bij ons ingeslagen als een bom en roept enorm veel emoties op. Het is dramatisch, ernstig en heeft enorm veel impact op iedereen. Wij begrijpen het als er vragen zijn vanuit onze leden of vanuit de ouders. Zij kunnen bij onze vertrouwenspersoon of bij Mind Korrelatie terecht."

Haasbroek onderzoekt of het nodig is een bijeenkomst te organiseren voor de leden van de vereniging. "Ik kan me voorstellen dat het goed is om samen te komen en te praten over wat er is gebeurd. We hebben hier onder meer overleg over met Slachtofferhulp." 

Ook fitnesscoach

Van de G. was ook fitnesscoach bij het Ramdas Sportcenter in Leiden. De sportschool heeft op sociale media laten weten 'de gruwelijke gebeurtenis te betreuren'. "We wachten berichtgeving van de politie af en werken uiteraard mee aan alle onderzoeken die nodig zijn."

Op de school van Esmee, De Delta, is vandaag gelegenheid om Esmee te herdenken en emoties te delen. Van de G. blijft in ieder geval nog twee weken langer vastzitten.

Bekijk ook: Verslagenheid is groot na dood Esmee

01:15
"Ik ben zelf ook moeder en ik maak me zorgen over waar het heen gaat met de wereld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore