'Begrijpelijke taal'

Machiavelliprijs voor weerman Hiemstra, 'onbedoeld boegbeeld klimaatverandering'

04 januari 2022 07:50 Aangepast: 03 juni 2022 12:01
Meteoroloog Gerrit Hiemstra Beeld © ANP

Meteoroloog en NOS-weerman Gerrit Hiemstra krijgt dit jaar de Machiavelliprijs, die jaarlijks wordt toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Volgens het juryrapport maakt Hiemstra 'klimaatverandering en de gevolgen daarvan op aansprekende wijze inzichtelijk voor een breed publiek'.

Onbedoeld boegbeeld klimaatbeweging

"Met een tomeloze energie  brengt hij de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering over het voetlicht", staat er in het rapport. "Hij legt uit, hij licht toe en hij spreekt tegen, waar nodig. Alles in begrijpelijke taal, met wetenschap als basis."

“Onbedoeld is Hiemstra uitgegroeid tot boegbeeld van de klimaatbeweging", vervolgt het juryrapport. "In klare taal kruist hij de degens met klimaatsceptici uit binnen- en buitenland. Met veel geduld dient hij mensen van repliek die op zijn berichten reageren. Rustig, maar ook gedreven blijft Hiemstra uitleggen wat het probleem is en wat de oorzaken zijn. In begrijpelijke taal blijft hij benaderbaar en bereikt hij een breed publiek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Gerrit Hiemstra haalt uit naar klimaatscepticus

Het is de 33ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar wonnen Marion Koopmans en Diederik Gommers.

In het verleden kregen onder andere journalistencollectief Bellingcat, RTL Nederland, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en toenmalig prinses Máxima de prijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Machiavelliprijs 2020 voor Diederik Gommers en Marion Koopmans

Een echt probleem

Hiemstra zelf zei op Radio 1 dat hij het zich niet had gerealiseerd wat voor impact het heeft wat hij doet. "Het is gewoon mijn werk. Het is natuurlijk iets wat echt is, een echt probleem, een reëel probleem dat je niet weg kan redeneren. We kunnen er van alles van vinden, maar het gaat niet weg."

Hij zei het bijna als een plicht te zien het onderwerp naar voren te blijven brengen. "De wetenschap is zo overduidelijk over dit onderwerp, dus moet je er iets mee doen. En dat is door te proberen de essentie eruit te halen en die voor het voetlicht te brengen zodat mensen weten wat er aan de hand is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bellingcat krijgt Machiavelliprijs voor 'vernieuwende wijze van onderzoek'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore