Ga naar de inhoud
Zeer besmettelijk

Opnieuw uitbraak vogelgriep: 220.000 kuikens geruimd in Friesland

Een vleeskuiken, ter illustratie. Beeld © ANP

Ruim 220.000 vleeskuikens moeten uit voorzorg worden geruimd op twee pluimveehouderijen in het Friese Blija. De vogelgriep werd bij de dieren geconstateerd. Sinds het najaar zijn er in Nederland al 730.000 dieren uit voorzorg geruimd. Experts stellen dat Europa dit jaar kampt met de ergste uitbraak van de vogelgriep ooit.

De 220.000 vleeskuikens zijn verdeeld over twee bedrijven van dezelfde eigenaar. In een bedrijf zitten 177.000 dieren die worden geruimd. In een tweede bedrijf honderd meter verderop zitten nog eens 45.000 vleeskuikens die eveneens worden gedood. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vermoedt dat het om een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep gaat.

Vervoersverbod

In een straal van een kilometer rondom het besmette bedrijf liggen verder geen andere bedrijven. In een zone van tien kilometer rond het bewuste bedrijf geldt per direct een vervoersverbod, dat ook al op andere plekken in Nederland geldt.

Duits
Lees ook:
Duits onderzoek: Europa kampt met ergste uitbraak vogelgriep ooit

Deze vogelgriepuitbraak in Blija brengt het totale aantal geruimde dieren sinds eind oktober op ruim 730.000. Eerder zijn bedrijven geruimd in onder meer het Limburgse Ysselsteyn, het Friese plaatsje Tzum, Den Ham in Overijssel en in het Gelderse Barneveld.

Duitse onderzoekers concludeerden vorige maand dat de vogelgriep in heel Europa wijdverspreid is en er voorlopig 'nog geen einde in zicht' is.

Aangepast virus

Sinds de uitbraak bij een kippenboer in Zeewolde in oktober 2021 geldt in Nederland een ophokplicht. Pluimveehouders moeten daardoor hun kippen binnenhalen. Het gaat om de uitbraak van een vogelgriepvariant waar de vogels ernstig ziek van kunnen worden en uiteindelijk aan doodgaan.

Experts legden vorig jaar aan RTL Nieuws uit waarom er reden is tot zorg. "Het lijkt erop dat het virus zich aangepast heeft."

Miljoenen kippen geslacht

Jaarlijks worden in Nederland honderden miljoenen kippen geslacht voor consumptie, voornamelijk vleeskuikens. Gemiddeld zijn het er zo'n 1,5 miljoen per dag.

Vogelgriep
Lees ook:
Vogelgriep is een blijvertje geworden en dat is zorgelijk: 'Virus heeft zich aangepast'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore