Ga naar de inhoud
Dreiging

Royce de Vries gewaarschuwd voor ernstige dreiging

Royce de Vries vertelt zijn verhaal aan RTL Boulevard. Beeld © RTL Boulevard

De politie heeft informatie binnengekregen dat het leven van Royce de Vries mogelijk ernstig gevaar loopt. Die boodschap heeft de zoon van Peter R. de Vries gekregen van de politie. De reden zou kunnen zijn dat hij de zussen van kroongetuige Nabil B. bijstond als civiel advocaat, ook al is hij daar na de aanslag op zijn vader direct mee gestopt.

De recherche doet onderzoek naar een tip die is binnengekomen, waarin stond dat onbekenden Royce de Vries om het leven zouden willen brengen. Dat bevestigt de zoon van de overleden misdaadverslaggever tegen RTL Boulevard na berichtgeving van Het Parool.

"De enige reden die ik kan bedenken, is dat ik als advocaat de onschuldige zussen van Nabil B. heb bijgestaan in een civiele kwestie tegen de Staat. Daar ben ik mee gestopt toen mijn vader werd neergeschoten”, zo zegt Royce tegen Het Parool en deze website.

"Ik deed dat uit veiligheidsoverwegingen anoniem, zó anoniem dat zelfs andere kantoorgenoten van niets wisten, maar de opsporingsdiensten zijn zo onzorgvuldig geweest het te laten uitlekken, waarna het ook nog eens in de media is gemeld."

Zoon
Lees ook:
Zoon Peter R. de Vries: 'Het verdriet is na anderhalve maand enorm, het gemis ook'

Royce de Vries overwoog al te stoppen toen breder bekend werd dat hij de zussen van de kroongetuige bijstond in een civiele zaak, die losstaat van het Marengo-proces. "Door de aanslag op mijn vader is dat versneld en kwamen de zussen van Nabil B. weer zonder advocaat te zitten", aldus Royce. "Ik heb mijn eigen familie in het ziekenhuis moeten beloven dat ik mijn handen volledig van de procedures voor de familie van Nabil B. zou aftrekken. Het was niet het moment om eigenwijs te zijn."

Het is niet de eerste keer dat advocaten klagen over het afschermen van hun identiteit. Eerdere raadslieden stopten al omdat ze geen vertrouwen hadden in het anoniem houden van hun namen. Om veiligheidsreden is het vrijwel noodzakelijk om als advocaat anoniem te werken in zaken rondom de kroongetuige, tenzij je zware persoonsbeveiliging krijgt.

Na de moord op broer Reduan van Nabil B. werden advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries om het leven gebracht. Justitie gaat er van uit dat de opdracht voor de moorden komt uit de criminele organisatie rond Ridouan Taghi, waartegen Nabil B. getuigt. Er is vooralsnog geen bewijs voor die beschuldigingen.

Verdachte
Zie ook:
Verdachte moord Peter R. de Vries blijft vastzitten, 'hield hem langer in de gaten'

Royce de Vries geeft aan dat hij de zussen van Nabil B. bijstond als civiele advocaat tegen de Staat. "Mijn bijstand had geen enkele betrekking op Marengo, omdat ik geen strafrechtadvocaat ben. Bovendien was mijn vader juist teruggetreden van ons kantoor omdat hij zich wél met Marengo ging bezighouden. Dat was anders voor niets geweest", aldus Royce.

Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan door de politie naar de herkomst van de dreiging. "Ik hoop met het naar buiten brengen van deze informatie de dreiging te doen stoppen." Over de veiligheidsmaatregelen doet Royce, zoals gebruikelijk in dit soort situaties, geen uitspraken.