Loos alarm

Oefening bij buren leidt tot paniek, priklocatie Jaarbeurs ontruimd

03 januari 2022 12:33 Aangepast: 03 januari 2022 13:59
De XXL-locatie in de Jaarbeurs Utrecht.

Kortstondige paniek bij de vaccinatielocatie in de Jaarbeurs in Utrecht. De GGD kreeg een melding binnen dat er een hijskraan op omvallen stond en schaalde meteen groot op door de vaccinatielocatie voor een groot deel te ontruimen. Vals alarm, zo bleek al snel: bij de naastgelegen bioscoop Kinepolis was een ontruimingsoefening bezig. De GGD was daarover niet geïnformeerd.

De GGD kreeg rond 11.00 uur een melding dat er naast de priklocatie een hijskraan op omvallen stond. De schrik zat er even goed in, zegt een woordvoerder van de GGD in een eerste reactie tegen RTL Nieuws.

"De melding kwam van iemand die bij de naastgelegen bioscoop Kinepolis was geweest en zich vervolgens bij ons kwam laten prikken. De melding van die persoon zorgde voor veel reuring en we hebben die boodschap direct heel serieus genomen. We zijn onmiddellijk tot actie overgegaan en hebben de crisisorganisatie in gang gezet."

Mensen naar buiten gestuurd

Mensen die bij de administratie stonden te wachten, werden verzocht om direct naar buiten te gaan. Mensen die net waren geprikt, konden nog even binnenblijven onder toeziend oog van de GGD-medewerkers.

"Ondertussen zijn medewerkers van de vaccinatielocatie buiten gaan rondlopen om te kijken hoe ernstig de situatie was. Al snel bleek dat er geen acuut gevaar was. Daarom konden de bezoekers die net waren geprikt nog even binnenblijven."

Loos alarm

Een kwartier later bleek het loos alarm te zijn. Bij de naastgelegen bioscoop van Kinepolis was een ontruimingsoefening bezig. "Wij wisten niets van die oefening", zegt de woordvoerder van de GGD. "Daarom was er even flinke paniek."

In de Jaarbeurs worden per dag 10.000 mensen gevaccineerd. Bezoekers moesten vanochtend al langer wachten dan normaal vanwege de drukte. 

De rust is ondertussen volgens de GGD-woordvoerder teruggekeerd. "Het prikken is weer in volle gang bezig." Kinepolis was niet voor een reactie bereikbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe lang blijven we doorprikken? En nog meer vragen over de booster

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore