Ga naar de inhoud
32-jarige man aangehouden

Esmee (14) uit Hazerswoude kwam door misdrijf om het leven: 'Uit ons leven weggerukt'

Esmee met haar paard bij het paardenpension Elza Hoeve. Beeld © Wilbert van der Post van Elza Hoeve

De dood van de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk, die door een misdrijf om het leven is gekomen, slaat in als een bom. "Het is een onbeschrijflijk drama. Jij bent uit ons leven weggerukt", zegt eigenaar Wilbert van het paardenpension waar Esmee een paard verzorgde. Haar lichaam werd op oudjaarsnacht gevonden in Leiden. Een 32-jarige man is aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij haar dood.

"Wat vreselijk oneerlijk is het leven soms. We zijn met z'n allen naar de plek gegaan waar jij gevonden bent en hebben daar bloemen en kaarsjes gelegd om jou te herdenken", reageert pensionhouder Wilbert op Instagram. Hij noemt het een 'enorm drama' waar hij verder, in verband met het politieonderzoek, niet meer over kwijt wil.

Op zijn pension zal komend weekend een afscheidsdienst zijn, bevestigt Wilbert aan RTL Nieuws na berichtgeving van Omroep West. "Ze komen naar ons toe met een witte koets met paarden. Na een dienst op het pension rijden ze met de koets en de paarden naar de begraafplaats", zegt hij.

'Onvoorstelbaar verdriet'

Ook de burgemeesters van Leiden en Alphen aan den Rijn, de gemeente waar Hazerswoude-Rijndijk onder valt, reageren geschokt. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden noemt het 'verschrikkelijk nieuws' en 'een onvoorstelbaar verdriet voor de ouders en familie'. "Ik leef erg met ze mee en wens ze veel kracht toe om dit te dragen. Ook iedereen die haar goed kende, wens ik veel sterkte, dit nieuws zal veel verdriet doen."

Bij burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn komt het overlijden van Esmee ook 'hard aan'. "Onze gedachten gaat uit naar ouders, familie en vrienden van het meisje. Van hun verdriet kunnen we ons nauwelijks een voorstelling maken. Ik wens alle nabestaanden die haar nu moeten missen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd."

Meisje
Lees ook:
Meisje (14) dood aangetroffen in Leiden, 32-jarige verdachte opgepakt

Esmee was donderdagavond 30 december rond middernacht als vermist opgegeven. De politie startte een onderzoek. De volgende ochtend meldde een groepje sporters dat ze in een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden een lichaam hadden gevonden. Het bleek om het vermiste meisje te gaan.

Het onderzoek leidde naar de nu aangehouden verdachte. Hij zit in beperkingen en mag dus alleen contact hebben met zijn advocaat. Vandaag wordt hij voorgeleid aan een rechter-commissaris. Volgens de politie kenden hij en het slachtoffer elkaar. De politie onderzoekt wat de rol van de verdachte is geweest en is dringend op zoek naar getuigen.