Verdacht van geweld tegen politie

Nog negen personen vast na anticoronademonstratie in Amsterdam

03 januari 2022 10:38 Aangepast: 03 januari 2022 11:00
Demonstranten en politie bij het Museumplein. Beeld © ANP

Van de dertig personen die gisteren zijn opgepakt bij een demonstratie in Amsterdam tegen de coronamaatregelen zitten er nog negen vast. Zeven van hen worden verdacht van geweld tegen politieagenten, de andere twee van wapenbezit.

Volgens de politie zijn de andere verdachten heengezonden met onder meer een boete of strafbeschikking. Twee van hen moeten zich op een later moment bij de rechter verantwoorden.

De arrestanten kwamen samen met duizenden andere betogers af op een niet toegestaan protest tegen de coronamaatregelen op het Museumplein.

Volgens een woordvoerster van de politie zijn er online diverse klachten binnengekomen over het optreden van de mobiele eenheid. Ze benadrukt dat dit geen officiële klachten zijn.

Sociale media

Op sociale media was onder meer een filmpje te zien van een politiehond die een betoger in zijn hand beet. Deze man is aangehouden en behandeld in een ziekenhuis, zei de woordvoerster. Volgens haar is het incident gemeld bij de leidinggevende van de hondengeleider en wordt proces-verbaal opgemaakt.

De hond werd ingezet toen volgens de politie enkele demonstranten door een blokkade van agenten heen wilden breken. Vier agenten raakten daarbij gewond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

30 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein, 4 agenten gewond

De gemeente Amsterdam telde op het drukste moment bijna 10.000 mensen die deelnamen aan het 'koffie drinken' op het Museumplein.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) verbood de originele demonstratie tegen de coronamaatregelen donderdag, omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels.

De organisatie besloot daarop tot 'koffie drinken', wat officieel geen demonstratie is. Het plein was nog tot 23.00 uur een veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kon iedereen preventief worden gefouilleerd.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore