Ga naar de inhoud
Uniek in de wereld

Nachtwacht door 'virtuele microscoop' te zien in 717 miljard pixels

Nooit eerder was De Nachtwacht van zo dichtbij te bewonderen. Beeld © Rijksmuseum

Nooit eerder was het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht van zó dichtbij te zien. Het Rijksmuseum publiceert vanochtend een foto met een kwaliteit die tot voor kort niet voor mogelijk werd gehouden. Met de 'virtuele microscoop' kun je elke penseelstreek van Rembrandt zien. De foto, die met kunstmatige intelligentie in elkaar is gezet, heeft een bestandsgrootte van 5,6 terabyte.

Nooit eerder en nergens anders ter wereld werd een kunstwerk zo gedetailleerd in kaart gebracht. De grootste digitale afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt, verschijnt vanochtend op de site van het Rijksmuseum.

8430 foto's

Het beeld bestaat uit 8430 foto's die zijn genomen met een 100-megapixel camera. De afbeelding telt 717 miljard pixels, waardoor de afstand tussen twee pixels op het doek 5 micrometer (0,005 millimeter) is. Het doek van De Nachtwacht is 3,63 meter bij 4,37 meter groot. Wie het bestand op een computer op zou willen slaan, heeft 5,6 terabyte vrije ruimte nodig.

Bekijk hier hoe gedetailleerd de foto is: 

Om te zorgen dat elke foto scherp was, moest het oppervlakte van De Nachtwacht met lasers worden gescand om de camera uiterst nauwkeurig af te stellen. Een woordvoerder van het Rijksmuseum zegt dat de foto eigenlijk gemaakt is voor onderzoekers. "Maar waarom zouden we die foto voor onszelf houden?", zegt hij. "De Nachtwacht is van iedereen."

Operatie Nachtwacht

'Operatie Nachtwacht' begon in 2019 en is het grootste onderzoek ooit naar Rembrandts meesterwerk uit 1642. Er werd vorige maand bijvoorbeeld een schets onder de verflagen van Rembrandts meesterwerk ontdekt. De onderzoekers werken in een glazen ruimte, waardoor het publiek het proces kan volgen.

Daan
Lees ook:
Daan maakt sprookjesvariant van schilderij De Nachtwacht

Hoewel dat nooit het doel was, moedigt het museum amateurs óók aan om het doek goed te bekijken. Wie weet komen er zo nog bijzonderheden aan het licht. "Het is natuurlijk altijd mooi als er iets ontdekt wordt", zegt de woordvoerder. 

Rob Erdmann, het brein achter het project bij het Rijksmuseum, is heel trots op de foto. "We kunnen elk pigmentdeeltje en elke penseelstreek zien", zegt hij. "We zien verf die Rembrandt niet helemaal perfect heeft gemengd op zijn palet. We kunnen in een barstje kijken en zien daarin de verflagen. Alsof je een trektocht maakt in de Grand Canyon en de geologische aardlagen ziet."

Musea geïnteresseerd

Het project heeft twee jaar en acht maanden geduurd: twee jaar om het technisch op te zetten, twee maanden voor het fotograferen en zes maanden om alle foto’s samen te voegen tot één beeld. Andere musea, zoals het Metropolitan in New York en de National Gallery in Londen, hebben al interesse getoond, zegt Erdmann. 

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer stemt in met koop De Vaandeldrager van Rembrandt