Anticoronademonstratie

30 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein, 4 agenten gewond

02 januari 2022 21:01 Aangepast: 03 januari 2022 05:08
Demonstranten en politie bij het Museumplein. Beeld © ANP

De politie heeft gisteren dertig mensen aangehouden tijdens een niet toegestane demonstratie tegen het coronabeleid op het Museumplein in Amsterdam. Er raakten vier agenten gewond toen ter hoogte van de Paulus Potterstraat enkele demonstranten door een blokkade van agenten heen probeerden te breken.

De aanhoudingen zijn verricht voor verschillende feiten, waaronder het verstoren van de openbare orde, het zich niet kunnen identificeren, mishandeling en verboden wapenbezit. Zo greep de politie in:

Geweld gebruiken

De politie heeft zo'n tweehonderd mensen de toegang tot de stad ontzegd op basis van het door de burgemeester afgegeven noodbevel. Hiertussen zaten meerdere leden van diverse zogenoemde defendgroepen, die volgens de politie met wapens naar het Museumplein wilden komen en bereid waren geweld te gebruiken.

Het Museumplein was door de Amsterdamse driehoek van gemeente, politie en het Openbaar Ministerie aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kon iedereen preventief worden gefouilleerd.

Paarden en politiehonden

Toen demonstranten weigerden het plein te verlaten, trad de politie op door een ME-linie te vormen. Ook zijn er paarden en politiehonden ingezet en heeft een aantal agenten geweld moeten gebruiken. Bij de actie in de Paulus Potterstraat is een politiehond ingezet om de agenten te ondersteunen.

Met een mars verplaatste een grote groep demonstranten zich in de loop van de middag naar het Westerpark, naar een manifestatie van de partij Forum voor Democratie. Een kleine groep demonstranten keerde daarna terug naar het Museumplein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronademonstranten toch weer op weg naar Museumplein

Bijna 10.000 deelnemers

De gemeente Amsterdam telde op het drukste moment bijna 10.000 mensen die deelnamen aan het 'koffie drinken' op het Museumplein. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) verbood de originele demonstratie tegen de coronamaatregelen donderdag, omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels.

De organisatie besloot daarop tot 'koffie drinken', wat officieel geen demonstratie is. Het plein was nog tot 23.00 uur een veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kon iedereen preventief worden gefouilleerd.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore