Ga naar de inhoud
Brandwonden

Nieuwjaarsdrukte in ziekenhuizen door drank, vuurwerk en TikTok-challenge

Door het ongeluk in Kootwijkerbroek is een jongen zijn hand kwijtgeraakt. Beeld © Persbureau Heitink

Voor het ene ziekenhuis was de nieuwjaarsnacht behoorlijk druk, in het andere ziekenhuis verliep de jaarwisseling juist relatief rustig. Er waren gewonden door vuurwerk, maar vooral ook mensen die te veel drank of drugs tot zich hadden genomen.

De schade viel door de bank genomen mee.

Val door alcohol

Het Martini Ziekenhuis in Groningen is een van de ziekenhuizen waar het vrij druk was. Op de spoedeisende hulp kwamen 108 patiënten binnen, tegen 82 vorig jaar. Vier mensen moesten vanwege een alcoholvergiftiging worden opgenomen, van wie eentje jonger dan 16 was.

Anderen belandden in het ziekenhuis doordat ze dronken van een fiets of trap waren gevallen. Het Groningse brandwondencentrum behandelde 37 mensen, tegen 20 vorig jaar. Tien van hen waren gewond geraakt door vuurwerk en negen door carbid.

Incidenten
Lees ook:
Incidenten jaarwisseling op een rij: ongelukken, geweld en branden

Ook het Bravis Ziekenhuis heeft een 'redelijk drukke' nacht achter de rug. De vestiging in Bergen op Zoom behandelde drie mensen die gewond waren geraakt toen hun vuurwerk eerder dan verwacht afging. De collega's in Roosendaal behandelden twee vuurwerkslachtoffers en een neergestoken persoon.

Op ic door vuurwerk

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem behandelde twee mensen met vuurwerkletsel. Dat geldt ook voor het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft.

HMC Westeinde in Den Haag behandelde tijdens de jaarwisseling 50 mensen, van wie zeven gewond waren geraakt door vuurwerk. Dat is ongeveer de helft van het aantal in voorgaande jaren. Een van de zeven belandde op de intensive care. Ook nam het ziekenhuis elf mensen op die te veel hadden gedronken. Het Haagse ziekenhuis spreekt van een relatief rustige jaarwisseling.

In Rotterdam en Kootwijkerbroek zijn mensen ledematen verloren nadat er iets mis ging bij het afsteken van vuurwerk. En in Malden heeft volgens De Gelderlander een 18-jarige jongen ernstig gezichtsletsel opgelopen; hij ligt op de intensive care.

TikTok-challenge

Bij de afdelingen voor spoedeisende hulp in de ziekenhuizen was het druk volgens David Baden, voorzitter van de wetenschappelijke beroepsvereniging van spoedeisende hulpartsen. Hij zegt dat er mensen binnenkwamen met brandwonden door het afsteken van vuurwerk. "Het gaat ook om jonge kinderen die een TikTok-challenge deden waarbij je vuurwerk moet uitstampen."

De situatie in de ziekenhuizen was 'beheersbaar', maar volgens Baden ook duidelijk drukker dan vorig jaar. "Dit jaar was het echt niet rustig. Wat vooral opvalt is het aantal mensen dat te veel alcohol en drugs tot zich had genomen."

Bekijk ook: Nederland trekt zich weinig aan van vuurwerkverbod

00:45
Er gold een vuurwerkverbod, maar daar was op veel plekken niks van te merken.

De brandweer kreeg rond oud en nieuw 3922 meldingen binnen. Dat waren er iets minder dan vorig jaar, toen het er 3949 waren, meldt Brandweer Nederland.

Volgens voorzitter van Brandweer Nederland Tijs van Lieshout waren er minder meldingen dan in de jaren voor de coronapandemie vanwege het vuurwerkverbod. "Het coronavirus heeft in deze tijd ook effect op de beschikbaarheid van onze mensen vanwege uitval door ziekte en quarantainemaatregelen. We zijn er trots op dat we dankzij de flexibiliteit van iedereen de paraatheid overeind hebben kunnen houden."

Soms onrustig

In sommige veiligheidsregio's was het gemoedelijk en in andere juist erg onrustig, stelt de Brandweer Nederland. "Over het algemeen heeft de brandweer goed kunnen optreden", staat in een persbericht.