Ga naar de inhoud
Record uit 1916 aan diggelen

Warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten: 15,1 graden in Maastricht

Archieffoto ter illustratie Beeld © Berlinda van Dam

Het jaar 2022 is begonnen met twee warmterecords. Rond 13.30 uur werd het in Maastricht 15,1 graden, de hoogste temperatuur op 1 januari ooit gemeten ergens in Nederland. Daarmee verdwijnt het 106 jaar oude record van Vlissingen (14,2) uit de boeken.

En ook in De Bilt, wat bepalend is voor de landelijke weerrecords,  was 1 januari nooit eerder zo warm als vandaag. Daar werd het rond het middaguur 13,1 graden.

'Echt wel fors'

Het langjarig gemiddelde voor deze tijd is zo'n 6 graden, zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar. "7 graden daarboven is echt wel fors." Het oude landelijke record voor deze dag stamt uit 2012, toen het 12,9 graden werd op 1 januari. 

Warm
Lees ook:
Warm in de winter, lekker? Voor de natuur is het 'echt beangstigend'

Die dag heeft nu wel nog wel een ander warmterecord op zijn naam staan, maar dat dreigt er nu ook aan te gaan: Op 1 januari 2012 werd het de hele dag en nacht niet kouder dan 10,2 graden. Daar is de afgelopen nacht in ieder geval ruim boven gebleven (10,9 graden), maar het kwik zou daar vanavond nog wel onder kunnen duiken. Maar de kans dat het record toch sneuvelt, is groot.

Als het het vanavond niet te ver afkoelt, dan gaat  vandaag met drie warmterecords ondubbelzinnig de boeken in als de warmste start van een jaar ooit gemeten.   

Elfstedentocht

Zet dat eens af tegen de dag van vandaag exact 25 jaar geleden: 1 januari 1997 was de koudste jaarstart in de boeken. De hele dag werd het toen in De Bilt niet warmer -7,3 graden. Dat was maar goed ook, want enkele dagen later kon op 4 januari toen de vooralsnog laatste Elfstedentocht worden verreden. 

Zachte
Lees ook:
Zachte winter bespaart gezin tientallen euro's

Dat zit er hier voorlopig niet in, maar de extreem zachte lucht gaat wel verdwijnen, zegt Verhoeven. "Echt winterweer zie ik niet in de kaarten, maar we gaan wel naar meer gemiddelde waarden de komende dagen." De verandering begint morgenavond. "Dan trekken er felle buien over het land. Het kan zelfs gaan onweren, dat is zeker niet gebruikelijk in de winter." 

De dagen daarna wordt het kouder. "Vanaf woensdag zitten we dan in koudere lucht en kunnen de buien een winters karakter hebben. Maar denk dan aan korrelhagel of natte sneeuw."